Trudnoća i majčinstvo

Za žene sa policističnim jajnicima – Bit ćete plodniji jedete li ovako!

Napisao admin

Promišljen raspored kalorija u dnevnim obrocima može znatno povećati plodnost kod žena s policističnim jajnicima. Povećati treba unos kalorija za doručak, uključujući i puno proteina i ugljenih hidrata, a smanjiti unos kalorija kroz ostatak dana.


Žena jede (foto: cure.ba)

Pazite li na nivo inzulina putem tempiranja obroka možete poboljšati ovulaciju i smanjiti nivo testosterona, poručuju naučnici sa Univerziteta Tel Aviv u Izraelu.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je čest poremećaj koji narušava plodnost jer utiče na menstruacije, ovulacije, hormone i još mnogo toga. Zanimljivo da je usko povezan s nivoima inzulina. Naime, žene s ovim poremećajem obično su ‘otporne na inzulin’ – njihova tijela proizvode prekomjerne količine inzulina za isporuku glukoze iz krvi u mišiće. Višak se usmjeruje prema jajnicima, gdje podstiče proizvodnju testosterona, a time ugrožava plodnost.

Prof.dr.sc. Daniela Jakubowicz sa Univerziteta Tel Aviv shvatila je kako na prirodan način pomoći ženama normalne težine koje pate od sindroma policističnih jajnika da upravljaju nivoima glukoze i inzulina, kako bi poboljšale ukupnu plodnost. Naučnica smatra da se sve svodi na vremensko planiranje obroka.

Cilj je uskladiti raspored obroka s 24-satnim metaboličkim ciklusom i kontrola inzulina, a ne gubitak težine. Žene sa sindromom policističnih jajnika koje povećaju unos kalorija za doručak, uključujući i puno proteina i ugljenih hidrata, a smanje unos kalorija kroz ostatak dana, vidljivo smanjuju rezistenciju na inzulin. To je dovelo do nižeg nivoa testosterona i dramatičnog poboljšanja ovulacije – a ove mjere imaju direktan uticaj na plodnost, napominje prof. Jakubowicz.

Istraživanje je provedeno u saradnji s dr. Julio Wainsteinom s istog Univerziteta te dr. Maayan Barnea i prof. Oren Froy na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu.

Kontrola inzulina povećava ovulaciju

Mnoge metode liječenja sindroma policističnih jajnika su isključivo namijenjene pretilim ženama. Liječnici često preporučuju mršavljenja kao metodu kojom ćete najbolje kontrolisati nivoe inzulina, ili propisuju lijekove koji se koriste za poboljšanje nivoa inzulina u pretilih pacijenata. No, mnoge žene koje pate od sindroma policističnih jajnika imaju normalnu težinu.

Niskokalorični plan mršavljenja s naglaskom na obilnije doručke takođe snižava inzulin, glukozu i trigliceride.

Sudionice istraživanja koje su imale obilnije večere održale su visoke nivoi inzulina i testosterona tokom studija, a one koje su imale obilniji doručak na koncu su imale 56 procentno smanjenje inzulinske rezistencije i 50 procentni pad testosterona. Ovo smanjenje inzulina i nivo testosterona je dovelo do 50-procentnog povećanja stope ovulacije, što ukazuje na porast progesterona.

Osim plodnosti, ova metoda može ublažiti ostale simptome povezane s poremećajem, uključujući neželjene dlačice, masnu kosu, gubitak kose i akne. Štaviše, moglo bi vas zaštititi i od razvoja dijabetesa tipa 2.

net.hr

Komentari

komentara