Trudnoća i majčinstvo

Sedam stvari koje mora da uradi svaka žena ako želi da bude super pripremljena za trudnoću

Napisao H. H.

Trudnoća je više nego dovoljan razlog da posjetite svog doktora, on će vam ukazati na sve, na šta treba da obratite pažnju i kako da se pripremite da postanete mama. Svaka žena koja želi da postane mama bi trebala da uradi sljedeće:

Posjetite svog ljekara
Trebalo bi da provjerite opšte zdravlje, najmanje četiri mjeseca prije planiranja trudnoće. To podrazumjeva provjeru krvnog pritiska, težine, PAPA test, provjera rada štitne žlijezde i krvnu sliku, kako biste ustanovili da vam je opšte zdravlje dobro.
Uzimanje folne kuseline
Svaka žena koja se sprema da napravi bebu takođe treba da uzima multivitamin sa folnom kiselinom najmanje tri do četiri mjeseca prije trudnoće. Folna kiselina pomaže u sprječavanju problema sa kičmenom moždom
Promjena dosadašnjih navika
Za odrastanje zdrave bebe trebalo bi da stvorite dobre uslovi kako bi to uspjeli. “Trebalo bi da prekontrolišete svoje zdravlje i promjenite način života”, kaže dr Ramos i dodaje,”Razmislite o iskorenjivanju loših navika, kao što su: pušenje, droga i alkohol.” Pored uklanjanja ovih navika trebalo bi da smanjite stres, ili da ga eliminišete, što bi bilo najbolje, zatim, da više spavate i da smanjite unos kofeina..
Dovedite kilažu na normalu
Prije trudnoće, važno je da imate zdravu kilažu. Kada je u pitanju izbor hrane preporučuju se biljne namirnice, svježe voće, cijela zrna, riba, neprerađena hrana i zdrave masti.
Provjerite da li imate neka hronična oboljenja Potrebno je da provjerite da li imate neka hronična oboljenja. Ukoliko znate da ih imate, trebalo bi da se konsultujete sa svojim ljekarom bar šest mjeseci pre planiranja trudnoće, bilo da je u pitanju krvni pritisak, dijabetes, hlamidija, gonoreja ili sifilis. Porodična istorija bolesti Svaka žena bi to trebala da zna, a trudnice pogotovo. Genetski nasljedne bolesti mogu da stvore neželjene probleme, kako trudnici, tako i bebi i zbog toga to obavezno treba proveriti.
Odredite plodne dane
Vođenje evidencije menstrualnog ciklusa je veoma važno, naročito za utvrđivanje plodnih dana. Tako ćete znati kada bi trebalo da pokušate da zatrudnite, a isto tako imaćete vremena da se za to i pripremite..

Komentari

komentara