Trudnoća i majčinstvo

Nutritivne i hranjive tvari – Kako se riješiti kilograma nakon poroda

Napisao admin

Za vrijeme trudnoće nije teško nakupiti dodatne kilograme i jesti veće količine hrane. Tijelu su potrebnije nutritivne i hranjive tvari iz hrane, natočito one bogate vitaminima i mineralima. Kako bi se što lakše nosio sa promjenom hormona i kasnijim porodom, organizam stvara ˝zalihe˝ te se barem polovica pojedene hrane zadržava u tijelu.


Voda (foto: cure.ba)

Nije potrebno reći da sve to rezultira dobivanjem dodatnih kilograma. Nakon poroda, većina njih se istopi i nestane, no uvijek nekoliko suvišnih masnih naslaga ostaje. Najčešće su to naslage na trbuhu ili bokovima. Kako ćete se riješiti viška kilograma nakon poroda, trebali biste se pridržavati ovih savjeta.

Pijte mnogo vode. Voda je učinkovita kod antioksidacije viška tekućine, a to je jedan od češćih problema nakon trudnoće. Konzumacijom vode, vaš će metabolizam biti stimuliran, brži i lakše će probavljati hranu. Ne samo da ćete izgubiti kilograme, već će vam se cijeli sistem funkcioniranja metabolizma popraviti. Tako vam se izgubljeni kilogrami neće vraćati.

Birajte dijetnu hranu. Ne mislimo da je potrebno biti na strogim dijetama, ali izbjegavanje ugljikohidrata i šećera dobro će vam doći. Hrana koja sadrži namirnice bogate ovim sastojcima, usporava vašu probavu te će se suvišni kilogrami zadržavati u vašem tijelu. Tjelesna težina će stagnirati, a vaše će nezadovoljstvo biti sve veće. Ukoliko ne možete bez ugljikohidrata kao što je tjestenina, žitarice i slično, birajte one integralne. Imaju brži sistem probavljanja i nisu toliko teški za želudac.

Dovoljno se krećite. Razgibavanje ne samo da izgara masne naslage, već vam smanjuje apetit. Nećete biti toliko gladni, a istraživanja su pokazala da boravak na svježem zraku poboljšava raspoloženje. Postporođajna depresija zna biti česta posljedica, a nezadovoljstvo kilogramima samo će pojačati simptome. Ovaj poremećaj nije bezazlen pa ga je potrebno izliječiti čim prije, da ne preraste u neku ozbiljniju bolest. Za žene koje su imale teži porod, naporno vježbanje strogo je zabranjeno. Umjesto toga, redovito šećite ili vozite bicikl.

savjetnica.com

Komentari

komentara