Ljubav i veze

Izumljen – Gel protiv trudnoće

Napisao admin

Izumljen je gel koji smanjuje broj spermatozoida!


Sex ( Foto: Cure.ba )

Istraživači američkog centra iz Los Angeles, Biomedical Research Institute su izmislili novu metodu kontracepcije za muškarce. Radi se o gelu koji se nanosi na kožu i dramatično smanjiti broj spermija.

Njegova glavna prednost je jednostavnost korištenja, no, za sada ima i jedan veliki nedostatak. Naime, ovaj gel još uvijek ne nudi stopostotnu zaštitu od neželjene trudnoće, jer određeni broj spermija, čak i nakon upotrebe gela je još uvijek prisutan u sjemenoj tekućini.
Dakle, samim time trudnoća je još uvijek moguća, ali je mogućnost za nju uveliko smanjena. No, naučnici su uvjereni da će, vrlo brzo, uspjeti otkloniti i ove nedostatke, te će ovaj gel uskoro postati vrlo pouzdano sredstvo kontracepcije, koje će zbog lakoće primjene postati popularnije od ostalih metoda zaštite od začeća.

Gel sadrži muški spolni hormon testorsteron i sintetički progestin, a ova kombinacija, prema istraživanjima, smanjuje proizvodnju sperme. Kontracepcijski gel se koristi slično kao i kontracepcijske pilule – dakle primjenjuju se na koži  (lokalno) svaki dan.

Ovaj se proizvod još uvijek testira, a jedno od najvažnijih pitanja, na koje stručnjaci moraju dati odgovor jeste i da li se nivo proizvodnje spermija, nakon prestanka upotrebe gela ponovno uravnotežuje. Kontracepcijski se gel, prilikom prvog testiranja, pokazao  učinkovitim kod 87 posto muškaraca.

cure.ba

Komentari

komentara