Ljubav i veze

Istraživanje – Kontracepcija spasila život 250.000 žena

Napisao admin

Primjenom kontraceptivnih sredstava se svake godine u svijetu spase život više od četvrt miliona žena, bilo tako što se izbjegne njihova smrt na porođaju ili nebezbjedni abortus, procjena je iz studije objavljene nedavno u britanskom medicinskom časopisu "Lanset".


Kontracepcija (Foto: Cure.ba)

U 2008. godini u svijetu je na porođaju ili od nestručnog abortusa umrlo 355.000 žena.

“Ukoliko bi sve žene koje žele da izbjegnu trudnoću,koristile neki efikasni kontraceptivni metod, učestalost smrti trudnica bi se smanjila za još 30 posto”, ističe se u pomenutoj studiji.

Sve veća primjena kontracepcije u zemljama u razvoju je u posljednje dvije decenije smrtnost na porođaju ili od nestručnog abortusa već smanjila za 40 posto.

U studiji se ističe i prednost za zdravlje djeteta planirane i željene trudnoće. Napominje se, na primjer, da je rizik od prijevremenog rođenja djeteta ili njegove nedovoljne težine na rođenju udvostručen kada do začeća dođe šest mjeseci nakon rađanja prethodnog djeteta.

Takođe, djeca rođena do dvije godine poslije prethodnog brata ili sestre su pod 60 posto većim rizikom da umru u ranom djetinjstvu, od one koje su rođena više od dvije godine nakon ranijeg porođaja.

Tokom prošle godine svjetska populacija je dostigla sedam milijardi, do 2050. bi mogla da se poveća na oko 9,3 milijarde, a do 2100. na preko 10 milijardi, procjenjuju UN.

Demografski rast će pri tom biti najizrazitiji u najsiromašnijim zemljama svijeta, naročito afričkim.

cure.ba

Komentari

komentara