Ljubav i veze

Stručnjaci kažu – Faza medenog mjeseca nestaje nakon 18 mjeseci

Napisao admin

Prvo se pričalo o sedam godina vjernosti, poslije o tri, a najnovija analiza veza nagovještava da se faza medenog mjeseca još više skratila.


par (foto:cure.ba)

Trenutak kada komplimenti prestanu, seks se prorijedi a partnerovi nekada ljupki ćefovi počnu da vam idu na živce, može da nastane već poslije 18 mjeseci. 

Bračni naučnik dr. Teri Orbuk, koja od 1986. prati skoro 400 parova u okviru aktuelne studije američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, kaže da nakon dvije-tri godine parovi ulaze u opasnu zonu.  

George Clooney, živi primjer za ovu tezu, otvoreno je priznao da se sve njegove veze okončaju za najviše tri godine. 

Stručnjaci su čuli sve od novčanih problema, preko društvenih mreža do dobijanja kilaže ili ostataka noktiju ostavljenih na podu kao faktor koji skraćuje život jedne veze. A šta ako se sve svodi na biologiju? 

Jer, ljubav je – doslovno – droga. Kada se jako zaljubimo proizvodimo koktel moćnih hemikalija koje dižu raspoloženje i dopamin koji izaziva istu reakciju u našem mozgu kao uzimanje kokaina ili čokolade.  

Zbog toga ne možemo da spavamo, imamo višak energije i motivisani smo za čuda – pa nam nije teško da se fokusiramo na partnera i vezu. Navučeni smo na ljubav.  

A onda, u nekom trenutku, počinjemo da se “spuštamo”. Psiholozi su otkrili da se, kod većine nas, varnice istroše u periodu od 18 do 24 mjeseca. Nakon toga neki parovi pređu u „fazu vezanosti”. Endorfini, prirodni analgetici tijela, daju nam osjećaj smirenosti a one besane noći sada ustupaju mjesto osjećaju sigurnosti. 

Ali kod onih koji ne mogu da žive bez intenzivne drame ljubavnog hemijskog koktela, udar realnosti je kao najgori mamurluk i javlja se instinkt „bori se ili bježi”. 

Čak i naizgled sretni parovi moraju da odrade tu „hedonističku adaptaciju”, kako je psiholozi nazivaju. Prosto rečeno, kada se slegne prašina od nečeg novog, javi nam se nagon da probamo nešto drugo (sa nekim drugim). Ali pronalaženje prave veze znači i prihvatanje da nas druga osoba ne može „upotpuniti”.  

Savjet za izbjegavanje zamke „18 mjeseci vjernosti” najčešće je – zdrav razum. Stručnjaci predlažu da budete fini jedno prema drugom, da ne zaboravljate komplimente, idete zajedno na avanture i upotrijebite maštu. Čim izbjegnemo glavnog ubicu strasti – dosadu – faza vezanosti dobija svoje prednosti. Više nismo zasljepljeni hemijom i možemo partnera da posmatramo racionalno. 

Prelaženje na drugu stranu zasljepljenosti znači otkrivanje partnerovih mana (čak i George Clooney mora da siječe nokte!) i otkrivanje sopstvenih.  

Ta prva faza fantaziranja u vezi može biti zapanjujća. Ali samo suočavanje sa realnošću vodi nas do prave ljubavi. 

vijesti.ba

Komentari

komentara