Ljubav i veze

Kroz ove faze prolazi svaki bračni par!

Napisao H. H.

Većina parova se prije ili kasnije suočava sa rutinom, kako u vezi/braku, tako i u krevetu.

Svakako, početni zanos i požudu teško je održati živom, ali moguće je ako se u to ulaže puno truda, ističe britanski stručnjak za veze Trejsi Koks.

Evo kroz kojih osam faza prolazi svaki par:

1. faza: Opsjednutost i požuda

Prvu fazu prati euforija i velika strast partnera jedno prema drugome. Mozak u to vrijeme ponesen zaljubljenošću ispušta veliki nivo hormona sreće, serotonina i dopamina što tijelu daje eksploziju energije. Parovi tu energiju najčešće koriste za “gužvanje čaršava”. Seks je tada čest, a partneri su nezasiti, pa što više vremena provode u krevetu.

 

2. faza: Maženje

 

Nakon početne faze stalnog seksa, požuda se polako smanjuje i nastupa faza maženja. Tada je važniji osjećaj sigurnosti od brzog seksa na zadnjem sjedištu auta. U to se vrijeme, kada nestane zanos, vidi se kakav će par seksualni život imati, piše Daily Mail.

 

3. faza: Igre moći

 

U ovoj fazi se odvijaju borbe za moć, odnosno odlučuje se ko je šef u vezi. Svađe mogu biti intenzivne i oštre, a seks se koristi kao oružje. Partneri seks koriste kako bi nešto postigli ili ga čak uskraćuju u želji da ostvare svoje ciljeve.

 

4. faza: “Koketiranje“ sa drugima

 

Parovi polako shvataju da nije moguće biti jedno drugome sve. Tada počinju tražiti ispunjenje svojih potreba, koje partner ne može da zadovolji, van kuće. To mogu biti hobiji, različite aktivnosti… Rijetko partneri to žele u isto vrijeme, pa se uvijek neko nađe povrijeđen. Takvo se ponašanje odražava i na seksualni život, pa parovi sve više uočavaju međusobne različitosti. To je ujedno i prilika da isprobavaju nove stvari, a i malo ljubomore može začiniti vruće igrice,piše ekskluziva.ba

 

5. faza: Haos zbog djece

 

U ovoj fazi partneri pokušavaju da se naviknu na nove uloge mame i tate, a u krevetu vlada suša. Neispavanost uzima danak što se uveliko odražava na seksualni život. Parovi koji snize očekivanja u prve dvije godine djetetovog života, najbolje preživljavaju, potvrdile su studije. A sve zahvaljujući tome što znaju da je to samo privremena faza.

 

6. faza: Seks je postao rutina

 

Veza ili brak bez obzira na to imate li djecu ili ne prelazi iz “zabavne“ u “funkcionalnu“. Zajedno ste izgradili tim koji odlično funkcioniše, ali partner se u ovom trenutku više povezuje sa sigurnošću, nego sa požudom. Seks je rutinski, a strast i kreativnost gotovo da su iščezli. Ovu fazu je najteže preživjeti, a pojavljuje se negdje u 11. godini veze ili braka. Toliko u zapadnom svijetu u prosjeku traje brak, prije nego što se raspadne.

 

7. faza: Starite zajedno

 

U ovoj fazi se parovi najčešće suočavaju sa odlaskom djece iz roditeljskog doma, ali im je to ujedno prilika da se posvete jedno drugome. Ne upražnjavaju seks toliko često kao prije, ali je zato kvalitet bolji. U to vrijeme parovi se opet mogu usmjeriti samo na sebe i svoj užitak.

 

8. faza: Ponovo zaljubljeni

 

Parovi koji su uspjeli da prežive sve faze često ponovo otkriju sve emocije koje su osjećali na početku veze. Veliki broj 70-godišnjaka priznaje da su jako zadovoljni svojim seksualnim životom koji u ovoj fazi odlikuju uživanje, povezivanje i nježnosti.

Komentari

komentara