Ljepota

Ljepota kose – 10 najčešćih zabluda o njezi kose!

Napisao admin

Lijepa kosa je jedan od najvećih ukrasa svake žene! A u šta to vjerujemo kada je njega kose u pitanju, a možda ne bi trebalo? Odgovor se krije u sljedećih nekoliko redova.


Kosa (Foto: Cure.ba)

Šta se krije iza babinih, maminih, tetkinih savjeta o njezi kose? Iza savjeta drugarice, poznanice, ili djevojke koja radi u kozmetičkoj radnji? Istine ili zablude? Da li ćete oćelaviti u kasnijim godinama ako perete kosu svaki dan (kako mene moja baka upozorava) i da li vam kosa zaista brže raste ako je redovno skraćujete? Ovaj tekst donosi 15 najpoznatijih “tračeva” o kosi, i otkriva vam da li da u njih vjerujete, ili možda ipak ne!

1. Prekomjerno pranje kose prouzrukuje gubitak kose i njenu suhoću

NETAČNO: Učestalost pranja ne oštećuje kosu. Možete je prati koliko često želite, a najbolje tri puta nedjeljno. Odgovarajući šampon za vaš tip kose samo može da doprinese ljepoti i kvalitetu kose.

2. Više šampona = čistija kosa

NETAČNO:  Nema nikakve veze sa istinom! Ne trošite šampon za džabe!

3. Regenerator oporavlja oštećene krajeve

NETAČNO: Ne postoji takvo čudo, ma šta vam obećavali! Dobar regenerator može na oko da učini da vaša kosa djeluje ljepše, i da vlasi budu glatke i svilenkaste, kao i da spriječi nastanak oštećenih vlasi, ali ne i da učini da vaša kosa bude kao nova.

4. Feniranje prouzrukuje gubitak kose

NETAČNO: Feniranje može da ošteti, “spali” ili učini kosu suhom, što može dovesti do toga da vam se kosa lomi ili opada, ali će zasigurno ponovo izrasti. Ne postoji mogućnost od trajnog gubitka!

5. Da bi vaša kosa brže rasla svaki dan pređite je četkom 100 puta

NETAČNO: Pretjerano češljanje može da dovede do lomljenja vlasi, te se čak ne preporučuje. Kosa mnogo bolje reaguje na češalj nego na četku!

6. Šišanje će učiniti da vaša kosa raste brže i bude gušća

NETAČNO: Ovo je najrasprostranjenija zabluda što se nege kose tiče! Svakako da jeredovno šišanje preporučljivo i potrebno, ali neće učiniti da vaša kosa raste nevjerovatnom brzinom. Takođe, kosa koja je prirodno tanka nikad neće biti gušća i bujnija, koliko god je šišali. Za to postoje posebni preparati koji mogu da pomognu, ili pribjegnite stepenastom šišanju koji će vašu kosu učiniti vizuelno gušćom.

7. Farbanje izaziva gubitak kose

 NETAČNO: Farbanje škodi kosi i sadrži štetne hemikalije, ali ne podstiče trajni gubitak kose.

8. Dijeta se odražava na gubitak kose

TAČNO: Važno je da se hranite zdravo i bogato vitaminama i mineralima, što će svakako koristiti vašoj kosi. Nedovoljna i štetna ishrana može uticati na lošiji kvalitet  i gubitak kose.

9. Stres izaziva gubitak kose:

TAČNO: Veliki šokovi i stresovi zaista mogu da prouzrukuju trajni ili privremeni gubitak kose (obično je reč o privremenom).

10. Pušenje uzrokuje sijedu kosu

TAČNO: Pušači imaju četiri puta veće šanse da ranije osijede!

zenskikutak.rs

Komentari

komentara