Ljepota

Otkrivamo – Najbolji kućni preparati za njegu kose

Napisao admin

Loš životni stil, nezdrave prehrambene navike i pretjerana upotreba proizvoda i sredstava za stilizovanje kose mogu imati veoma nepovoljan uticaj na izgled vaše kose koji se ogleda u gubitku njenog prirodnog sjaja i teksture. Kako biste eliminisali nepovoljan uticaj i vratili kosi zdravlje i sjaj, isprobajte sledeće kućne preparate.


Kosa (foto: cure.ba)

Suha kosa

Ako je vaša kosa često gruba i sklona lomljenju i pucanju, to znači da je ona suha. Ovakvoj kosi je potrebna duboka regeneracija i korištenje blagih šampona koji održavaju njen pH bilans. Najbolji kućni preparati koji vam mogu pomoći da se riješite suhe kose su:

Med

Med je prirodni eliksir. Pomiješajte 170 grama meda sa tri kašike maslinovog ulja i nanesite na kosu. Ostavite da smjesa odstoji pola sata i šamponirajte kao i obično.

Avokado

Maska od avokada takođe je veoma djelotvorna. Pomiješajte pola zrelog avokada sa jednom kašikom vitamin E ulja i bananom. Dodajte dvije kašike gela od aloje vere. Masku nanosite koristeći češalj širokih zubaca te je lagano utrljavajte u vlasište.

Tretman toplim uljem

Pomiješajte maslinovo i bademovo ulje u jednakim proporcijama i zagrijte. Mješavinu nanesite na vlasište i masirajte desetak minuta. Nakon sat vremena isperite šamponom. Možete preskočiti upotrebu regeneratora, jer će ulja obaviti taj posao.

Oštećena kosa

Pretjerana upotreba proizvoda i sredstava za stilizovanje dovodi do ispucalih vrhova i gubitka sjaja. Kosa je krta i gubi elastičnost. Sklona je pretjeranom zapetljavanju i ima tendenciju da se lomi, posebno prilikom češljanja. Isprobajte sledeće solucije:

Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi su odličan resurs koji može pomoći da se riješi problem oštećene kose. Mliječna mast hrani i hidratizira, a mliječna kiselina se ponaša kao blagi deterdžent. Jedan od najboljih lijekova je jogurt: utrljajte 160 ml jogurta u kosu i nakon dvadeset minuta isperite prvo toplom pa hladnom vodom. Šamponirajte kao i obično.

Pored jogurta, kombinacija jaja i majoneze veoma je djelotvorna. Pomiješajte dva jaja sa oko dvije kašike majoneze. Smjesu nanesite nakon šamponiranja i isperite nakon pet minuta.

Jaja

Miješajte maslinovo ulje sa jednim žumancetom, dok ne dobije teksturu majoneze. Dodajte izgnječeni avokado i pola banane i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Nanesite na kosu i nakon pola sata isperite. Pomenuta smjesa je odličan regenerator koji hidratizira kosu i vraća joj njen prirodni sjaj.

Masna kosa

Ako svakodnevno morate prati kosu, zbog gomilanja masti u njoj te ako kosa postaje masna par sati nakon pranja, vi imate problem koji se zove masna kosa. Ona nastaje kao rezultat prekomjernog gomilanja sebuma na vlasištu. Probajte sledeće solucije:

Kukuruzni skrob

Odličan način da se nosite sa masnom kosom je upotreba kukuruznog skroba. Nanesite ga na korijen i četkajte kosu sve dok se višak masti ne apsorbuje.

Sirće

Slično tome, dvije kašike sirćeta pomiješane sa šoljom vode, koje se primjenjuju na isti način kao kukuruzni skrob, smanjuju količinu masnoće u kosi.

minimagazin

Komentari

komentara