Kuća i hrana

Desert iz Latinske Amerike: Otkrijte zašto je Tri leće mnogima najdraži kolač

Napisao H. H.

Tri leće, odnosno “tri mlijeka” (tres leches) kolač je za kojeg kažu da vuče porijeklo iz Latinske Amerike.

Podsjeća na tradicionalni koh od griza, samo što je sadržaj mlijeka puno bogatiji mliječnim mastima, a time kolač dobija na sočnosti i kremastoj teksturi. Ako ga niste pripremali, ne čekajte, lahko se pravi, a užitak je neopisiv. Spužvasti kolač, natopljen mlijekom i preliven karamelom, sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim

Potrebni sastojci:

  • 6 jaja
  • 300 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 200 g brašna
  • 200 g griza
  • 1 prašak za pecivo
  • prohvat soli

Preliv:

  • 500 ml mlijeka
  • 1 l slatkog vrhnja
  • 150 g mlijeka u prahu
  • 300 g karamela

Postupak pripreme:

  1. Razdvojite bjelanca i žumanca. Bjelanca čvrsto umutite sa prstohvatom soli, pa dodajte vanilin šećer i kristal šećer uz neprestano mućenje srednjom brzinom miksera. Kad dobijete čvrstu smjesu, dodajte jedno po jedno žumance.
  2. Prašak za pecivo, brašno i griz, promiješajte, i miješajući žicom, lagano sjedinite sa već umućenim jajima. Dobijenu smjesu istresite u četvrtasti pleh pokriven pek – papirom. Pecite na 220 stepeni oko 30 minuta dok tijesto lijepo ne porumeni.
  3. Pečeno tijesto još toplo izvadite, odnosno izvrnite iz pleha na čistu salvetu, pa ga izbockajte štapićem za ražnjiće. Malo zagrijte mlijeko u velikoj šerpi, pa u njemu rastopite mlijeko u prahu, a potom dodajte hladno slatko vrhnje i sve dobro izmiješajte.
  4. Na kraju kolač premažite karamelom pri čemu možete koristiti kupovni, a možete ga i sami pripremiti.

Posluživanje: Pripremljeni kolač dobro ohladite, izrežite na kocke i uživajte u okusu. Umjesto karamela kolač možete premazati omiljenim džemom (šipurak ili kajsija) ili možete dodati svježe voće.

Kako pripremiti karamel

Sastojci:

  • 200 g šećera
  • 300 g vrhnja za kuhanje (18 ili 35 posto)
  • 1 kašika maslaca
  • prstohvat soli

Priprema:

Zagrijavajte šećer do blage boje karamela. Podešavajte temperaturu u skladu sa tokom topljenja: prvo na jačoj, a onda na slabijoj, kako bi se tekstura topljenog šećera ujednačila, a da ne izgori.

U međuvremenu, dok se topi šećer, zagrijte vrhnje. Kada šećer dobije odgovarajuću boju (jako je važno da ne izgori, pazite na temperaturu), dodajte toplo vrhnje. U ovom koraku budite oprezni, jer je moguće da vrhnje, kada dođe u kontakt sa šećerom, počne jako da vri. Obavezno podesite nisku temperaturu u ovom dijelu postupka pripreme.

Dodajte prstohvat soli i ostavite na ringli dok se masa ne ujednači, miješajući. Dodajte kašiku maslaca, promiješajte i istresite u teglicu, piše “Faktor“.

Komentari

komentara