Kuća i hrana

5 namirnica poslije kojih smo još više gladni: Ne postoji gori izbor!

Napisao H. H.

Cijeđeni sokovi vam možda djeluju kao super alternativa, ali nije sve baš tako crno-bijelo.

Kada ogladnite u periodu između obroka, veoma je važno čime ćete “zavarati” želudac.
Naime, neke namirnice će, umjesto da vas zasite, učiniti vaš stomak još više gladnim!

Neki od njih djeluju bezopasno, čak i zdravo, ali zapravo od sljedećih 5 definitivno ne postoji lošiji izbor ako želite da sačuvate liniju i zdravlje!

1. Vještački šećeri

Sa njima su sva čula zadovoljena, ali mozak nije. Ove supstance ostavljaju tijelo da vapi za hranom još više nego što je bio slučaj prije nego što ste pojeli slatkiš.

2. Sokovi

Djeluje kao odlična, zdrava alternativa u odnosu na energetska i gazirana pića. Ali, kada iscijedite voćku, uzećete samo njen šećer, a vlakna ćete baciti zajedno sa korom. Šećer u krvi će skočiti, insulin će poludjeti u pokušaju da obradi toliku količinu šećera, a vi ćete ostati umorni i gladni.

3. Brza hrana

Svima nam je dobro poznato da brza hrana nema da nam ponudi ništa dobro, osim ukusa. Puna je soli, trans masti i vještačkih dodataka. So će vas nadimati, trans masti će učiniti da vaše tijelo ne prepozna kada mu je dosta hrane… A još ćete već za sat vremena ponovo “umirati” od gladi.

4. Bijeli hljeb

Ugljeni hidrati u bijelom hljebu su samo pola problema. Tijelo ovu namirnicu tretira kao ogroman priliv šećera. Efekat je isti kao i kod sokova i slatkiša.

5. Čips

Budući da je poznat po svojoj hrskavosti i neodoljivo slanom ukusu, teško je reći ne jednom čipsu… Ili njih dvadeset! Slane grickalice možda ne izgledaju kao nešto loše, ali pošto su pune ugljenih hidrata i šećera, insulin se oslobađa, šećer u krvi pada, a vi opet ostajete gladni. Zbog nevjerovatne količine soli koju sadrži, vjerovatno ćete biti i veoma žedni, što tijelo često tumači kao glad, pa umjesto da uzmete čašu vodu, opet ćete posegnuti za hranom, piše “Stil“…

Komentari

komentara