slot online 2023

Mršajte danonoćno – Noć je vaš saveznik u mršavljenju!

Napisao admin

Sad vam se već jako žuri da skinete posljednje kilograme viška. Jeste li znali da na mršavljenju možete raditi danonoćno?


Ilustracija (Foto: arhiva)

Poznato je da se morate dobro naspavati kako biste normalno funkcionirali i bili zdravi. Noću naše tijelo tijekom sna izlučuje melatonin, a za njegovo stvaranje nužno je da spavate u potpuno zamračenoj prostoriji. Melatonin je hormon koji pomaže našem tijelu aktivirati više smeđeg masnog tkiva koje proizvodi više topline, a time sagorijeva i više kalorija. Donedavno se smatralo da smeđe masno tkivo (smeđe adipozno tkivo), koje pomaže u termoregulaciji, gubimo još u djetinjstvu, ali novije studije pokazuju da ga u nekoj mjeri imamo i u odrasloj dobi i da ga možemo aktivirati vježbanjem i izlaganjem niskim temperaturama.

 

S tim u vezi, neki smatraju da vježbanje navečer može narušiti san, no pokazalo se upravo suprotno, da tjelovježba u večernjim satima može pridonijeti boljem snu. Nastojte spavati u dobro prozračenoj prostoriji, koja ne smije biti pregrijana. Zimi je bolje da je noću grijanje isključeno, a ljeti da je soba lagano klimatizirana. Niža temperatura okoline aktivira smeđe masno tkivo pa vaše tijelo troši više energije na termoregulaciju.

 

Također, pazite što konzumirate navečer! Nemojte gladovati preko dana i prejedati se noću. Vaš večernji obrok mora biti lagan i s vrlo malim udijelom soli. Jako posoljena hrana učinit će da se ujutro probudite podbuhli. Zato pazite što jedete, ne naručujte hranu izvana i radije svoju večeru pripremite unaprijed kako ne biste pali u napast pojesti više od planiranog. Tijelo će vam biti zahvalno!

cure.ba

Komentari

komentara