Zdravlje

VRIJEME JE ZA RASKRINKAVANJE ZABLUDA – Saznajte koliko su zdrave namirnice zapravo zdrave

Napisao admin

Jogurti sa žitaricama, mrkva, zdravi margarini… Jesu li to zaista namirnice koje će donijeti dobrobit vašem zdravlju ili je riječ o propagandi koja se ne zasniva na naučnim činjenicama? Odgovor na to pitanje daju stručnjaci.


djevojka (foto:cure.ba)

Mnoge namirnice za koje vjerujemo da su zdrave zapravo neće donijeti nikakvo dobro našem organizmu. Neke od njih prate pogrešni epiteti poput, primjerice, mrkve. Vrijeme je za raskrinkavanje zabluda.

Margarin koji snižava kolesterol

‘Uopće ne vjerujem u takve proizvode’, ustvrdio je kardiolog Aseem Malhotra, a onda pojasnio i zašto: ‘Kao prvo, ti su proizvodi skupi. Drugo – to su umjetne namirnice koje se sastoje od nezdravih elemenata. A kao treće, uopće ne vjerujem i nema dokaza da takve namirnice donose zdravstvenu dobrobit.’

Mrkva

Vjerovanje da je mrkva dobra za vid pogrešno je vjerovanje. ‘Mrkva ni u kojem slučaju ne pomaže vidu. Ako već tražite povrće za taj problem, onda radije uzmite lisnato zeleno povrće poput špinata i kelja’, poručuje optometristica Shamina Asif.

Sok od naranče

‘Postoji rašireno vjerovanje da je prirodni sok od naranče dobar za pluća i respiratorne probleme, i to zbog vitamina C kojim obiluje. No prava je istina da to uopće ne djeluje na pluća’, tvrdi fizioterapeutica Sammy Margo, prenosi Tportal.

Jogurti sa žitaricama ili voćem

‘Teška je zabluda vjerovati da su takve namirnice zdrave. Takvi jogurti obiluju kalorijama jer su prepuni šećera i ostalih nezdravih sastojaka. Oni su daleko od zdrave namirnice’, tvrdi Victoria Taylor, stručnjakinja za hranu iz Britanskog centra za zdravlje srca.

Smoothiji

Smoothiji su u svakom slučaju zdraviji od gaziranih napitaka, ali se nikako ne mogu ubrojiti u zdrave namirnice. ‘Zdravi su ako ih pripremate sami i onda znate što stavljate u njih. Međutim većina nas kupuje ih, a takvi obično obiluju šećerom i kalorijama te nekim ne baš zdravim aditivima’, navodi dijetetičarka Helen Bond.

cure.ba

Komentari

komentara