Zdravlje

JEDNOSTAVNIJA I JEFTINIJA ZDRAVA RJEŠENJA – 5 dostupnih super-namirnica koje bi trebala redovno konzumirati

Napisao admin

Često govorimo o "super hrani", ali mada smo svi svjesni pozitivnih uticaja koje namirnice pod tim nazivom imaju na naš organizam, rijetki ih zaista uvrštavaju u svoju ishranu.


banane (foto:cure.ba)

Istina je da su neke zdrave namirnice egzotične, skupe i da ih je teško nabaviti, ali postoje i puno jednostavnija i jeftinija zdrava rješenja koja se nalaze u svakom supermarketu. Donosimo ti spisak od pet dostupnih super-namirnica koje bi svakako trebala redovno imati u frižideru, prenosi Index.

1. Kefir

Bogat je proteinima, a ima manje šećera nego većina ostalih mliječnih proizvoda. Jača imunitet i štiti od raka crijeva pa ga možeš uzimati kao međuobrok, ali i kao dodatak mesu, krumpiru ili salatama umjesto klasičnih masnih umaka.

2. Borovnice

Čak su i smrznute borovnice izvrstan dodatak prehrani jer su pune antioksidansa i vitamina C te pozitivno djeluju na kardiovaskularni sustav, a osim što su dobre za zdravlje, poznate su i kao jedan od najboljih prirodnih anti-age tretmana. Navodno jednostavno brišu umor i bore s lica!

3. Sardine

Omega 3 masne kiseline koje se nalaze u sardinama smanjuju rizik od srčanih oboljenja, artritisa te Alzheimerove bolesti, a izvrsne su i za lijepu kosu i bolje pamćenje. Bilo bi poželjno da ih jedeš dva puta tjedno.

4. Brokula

Ovo niskokalorično i ukusno povrće pravi je šampion među namirnicama. Brokula je puna antioksidansa i vitamina A, C i K te izvrstan alat u borbi protiv tumora i srčanih oboljenja. Pospješuje probavu i snažan je antioksidans.

5. Banane

Premda su na zlom glasu jer navodno debljaju, stručnjaci tvrde kako su banane izuzetno zdrave. Pomažu u kontroliranju visokog tlaka te zbog vitamina B6 izvrsno djeluju na kožu, kosu, nokte i kosti. U kratkom roku tijelu daju energiju pa mogu zamijeniti doručak ili poslužiti kao prirodan poticaj prije vježbanja.

cure.ba

Komentari

komentara