Zdravlje

Nemojte da zanemarite – Upala Bartolinijeve žlijezde može da bude vrlo neprijatna i bolna

Napisao admin

Nemojte da zanemarite pojavu čudnih otoka na području stidnih usana, jer upala Bartolinijeve žlijezde može da bude vrlo neprijatna i bolna.


bol (foto:cure.ba)

Da li ste ikada čuli za Bartolinijeve žlijezde? Ako jeste onda znate da se radi o žlijezdama spoljašnjih ženskih spolnih organa, koje se nalaze sa svake strane ulaza u vaginu odnosno kod velikih stidnih usana. Radi se o vrlo malim žlijezdama za koje većina žena ni ne zna da postoje. Njihova funkcija je izlučivanje sekreta na područje ulaska u vaginu prije i za vrijeme seksualnog odnosa. Ove žlijezde počinju s izlučivanjem kada započne seksualna stimulacija, a sekret omogućava lakše ovlaživanje ulaza u vaginu i prodor penisa.  

Problem može da nastane kada se zbog određenog razloga začepi izlaz iz Bartolinijeve žlijezde, pri čemu dolazi do naticanja žlijezde, čak do veličine većeg klikera, što je nerijetko prilično bolno, a što se naziva Bartolinijeva cista. U najčešćim slučajevima, upaljena je samo jedna žlijezda s jedne strane, iako se može dogoditi da dođe do upale obe žlijezde. 

ŠTA SE U STVARI DOGAĐA?  

U samoj žlijezdi zbog neprohodnosti izlaza dolazi do gomilanja tečnosti koju ona sama proizvodi, a ta nakupljena tečnost se onda naziva Bartolinijeva cista. Ako se sama cista upali javlja se gnojni čir kroz koji izlazi gnojni iscjedak. Upalu mogu da izazovu bakterije koje se prirodno nalaze na području spolnih organa, mokraćnog kanala i rektuma, na primjer Escherichia coli, ali i spolno prenosive bolesti kao što su hlamidija i gonoreja. Često može da se dogodi da se ne radi o jednoj, nego više bakterija.  

KAKO PREPOZNATI SIMPTOME?  

Bartolinijeva žlijezda može da izazove naticanje na jednoj strani velikih stidnih usana i okolnog područja, vrlo blizu vaginalnom ulazu. Cista sama po sebi nije bolna, a bol se najčešće javlja pojavom gnojnog čira i iscjetka iz njega. U rijetkim slučajevima cista sama po sebi zbog veličine i područja na kojem se nalazi može da izazove bol. Prilikom upale ciste može se pojaviti i pojačani iscjedak iz vagine, a u rjeđim slučajevima može doći do povišene temperature i povraćanja.  

KADA TREBA OTIĆI KOD LJEKARA?  

Čim primijetite formiranje bilo kakve neobične mase na području genitalija, ako se iz dana u dan povećava. Ako se pojavi gnojni čir, ljekar na žlijezdi treba da uradi drenažu. Nemojte čekati s odlaskom kod ljekara ako se pojave simptomi kao što je bol, neprijatan vaginalni iscjedak, temperatura, povraćanje. Neke žene s upaljenom Bartolinijevom žlijezdom ne mogu da hodaju ili sjede i u tom slučaju potrebno je potražiti ljekarsku pomoć što prije. 

ANALIZE  

Osim fizičkog pregleda genitalnog područja i utvrđivanja radi li se zaista o upali Bartolinijeve žlijezde, postoji li gnojni čir i postoji li nenormalan iscjedak iz vagine, takođe se uzima bris od samog gnojnog iscjetka ili pak bris vagine, pa se određuje o kojoj ili kakvoj se bakterijskoj upali radi i koji lijekovi će biti potrebni radi sanacije upale.  

KUĆNI LIJEKOVI  

Kod kuće možete sebi da olakšate tegobe vezane za Bartolinijevu žlijezdu na način da napravite kupku i budete u njoj u sjedećem položaju, što će vam pomoći u drenaži, ako se pojavio gnojni čir. Voda ne smije da bude previše vruća, ne smije da peče kožu, a u kupki ne smijete biti duže od 10-15 minuta, najviše tri do četiri puta na dan.  

Kada se radi samo o Bartolinijevoj cisti, bez upale, mogu pomoći hladnije kupke kako bi se smanjio otok. Cista bi s vremenom trebalo da se povuče sama.  

OPERACIJA  

Kada je riječ o manjoj cisti, osim kupki vjerovatno neće biti potreban nikakav drugi tretman, ali ako se radi o inficiranoj i bolnoj cisti ginekolog će je isušiti pod lokalnom anestezijom. Može se primijeniti i hirurški zahvat, koji se naziva marsupializacija, a koji bi trebalo da spriječi ponovnu pojavu ciste, piše Žena. 

Poslije zahvata, ostavlja se nešto veći otvor koji bi trebalo da omogući lakše izlučivanje žlijezde. Nakon dva mjeseca, otvor se prirodno smanjuje i više ne može da se vidi. Ponekad je potrebno uzimanje antibiotika kako bi se infekcija u potpunosti suzbila, te uklonila mogućnost upale i širenje infekcije na vaginalno područje.

cure.ba

Komentari

komentara