Zdravlje

TRI UZROKA SINUSITISA! Ovo su najčešće navike koje dovode do upale sinusa

Napisao H. H.

Sinusitis predstavlja upalu sluznice koja oblaže sinuse.

Sinusitis predstavlja upalu sluznice koja oblaže sinuse i ako ste ikada patili od infekcije sinusa, znate kako je to neugodno i bolno, piše “Novi“.

Evo tri moguća uzroka sinusitisa za koje možda niste znali:

1. Plivanje ili ronjenje

Hlor u bazenu može uzrokovati iritaciju ili oticanje kada dođe u uši ili nos, što može rezultovati sinusnom infekcijom. Kad sinusi nabreknu, sluz se zarobljava i dopušta rast bakterija. Ronjenje ili plivanje pod vodom takođe može uzrokovati sinusitis zbog promjene pritiska. Ta promjena pritiska utiče na vaš sinusni kanal, što može prouzrokovati blokiranje sinusnih prolaza, što zauzvrat zadržava sluz i omogućava rast bakterija.

Ako već imate prehladu ili sinusnu infekciju, izbjegavajte plivanje dok se ne riješi – hlor može pogoršati vaše simptome.

2. Pušenje

Ako pušite i patite od sinusitisa, postoji veza – duhan nadražuje nosne prolaze i smanjuje imunitet. Pušenje takođe iritira prolaz sinusa, uzrokujući oticanje i upalu. Pušači imaju gore simptome i koriste više antibiotika i oralnih kortikosteroida za liječenje sinusnih infekcija i smanjenje upale od nepušača.

3. Bakterije

Infekcija sinusitisa može biti uzrokovana bakterijskom infekcijom. Mycobacterium abscessus, bakterija je povezana s onima koji uzrokuju tuberkulozu i gubu. Jednom kad su identifiikovane bakterije, potrebno je liječenje za taj soj i sinusitis je riješen.

Kada biste trebali posjetiti liječnika zbog sinusitisa?

  • imate simptome koji traju duže od 10 do 14 dana, ili se tokom vremena pogoršavaju
  • imate ozbiljnu glavobolju
  • primijetili ste povećano oticanje lica ili promjene u vidu
  • nazalni iscjedak mijenja boju (od bistre do žute ili zelene nakon pet do sedam dana) ili ako se pogoršaju i drugi simptomi, kao što su bolovi u sinusima ili groznica
  •  bol u licu, naročito u jednom području sinusa ili između nosa i donjeg kapka, koja traje dva do četiri dana
  •  ako se simptomi sinusitisa nastavljaju i nakon što popijete terapiju antibiotika.

Komentari

komentara