Zdravlje

Imate napad panike? Uradite OVO…

Napisao H. H.

Gotovo 90 posto ljudi barem jednom u životu iskusi napad panike, pokazala su istraživanja.

Neprijatan osjećaj straha, bespomoćnosti, nesigurnosti, koji obično prati gubitak vazduha, vrtoglavica i ubrzano lupanje srca, u trenutku napada parališu cijeli organizam. Uprkos zastrašujućem osjećaju panični napad je ipak samo prolazni osjećaj i najvažnije je da što prije smirite nervni sistem.

Ovih nekoliko savjeta mogu da vam pomognu da se što lakše i brže izborite sa ovim neprijatnim iskustvom, piše “B92“…

Disanje iz stomaka

U trenutku napada panike trebalo bi da dišete “iz stomaka” odnosno dijafragme, a ne iz grudnog koša jer to može da pogorša napad. Ukoliko se nađete u ovoj situaciji, dok dišete iz stomaka, stavite ruke na donji dio rebara da osjetite kako se ona podižu i spuštaju. Koncentrišite se na disanje, dok to radite možete da brojite kako bi vam bilo lakše i pritom neka vam izdah bude duži od udaha.

Sjedite

Tokom napada uznemirenost i strah mnoge tjera da se još više uspaniče i počnu brzo da hodaju, a to je pogrešno, tvrde stručnjaci. Ubrzanim hodanjem ubrzavate i rad autonomnog nervnog sistema i vaše stanje postaje još gore. U trenutku napada najbolje je da sjednete jer ćete tako postepeno umiriti svoj nervni sistem.

Odvratite misli

Kada vas obuzme panika teško je da ne mislite na to što vam se događa i da ne zamišljate najgori scenario, međutim upravo tada je najvažnije da odvratite misli od napada i razmišljate o nečemu što nema veze sa njim. Mislite o nekom prijatnom događaju, tako ćete da smirite uznemirenost koja je dovela do paničnog napada. Ako vam to ne polazi za rukom, koncentrišite se i brojte unazad od 100.

Izbjegavajte okidače

Stimulansi kao što su kofein ili nikotin smatraju se jednim od okidača za panični napad, zato stručnjaci preporučuju da ih izbjegavate koliko god je to moguće, naročito ukoliko vam se napadi često dešavaju.

Da biste ublažili uznemirenosti preporučuje se da konzumirate prirodne anksiolitike, kao što su čaj od kamilice ili matičnjaka koji djeluju blago i smirujuće.

Komentari

komentara