Zdravlje

OVO JE NAČIN DA SAMI SEBI POMOGNETE AKO STE ALERGIČNI NA POLEN

Napisao H. H.

Proljeće je mnogima najljepše doba godine. Priroda se budi, a dani su sve sunčaniji. Iako većina nas jedva čeka lijepo vrijeme, drugima je proljeće doba u godini koje bi najradije preskočili.

Naime, upravo ovaj period ključno je vrijeme za početak sezonskih alergija, koje se manifestiraju šmrcanjem, kašljanjem, kihanjem i suzenjem očiju.

Na žalost, ne postoji lijek za alergiju, ali svako od nas može poduzeti određene korake koji će ublažiti simptome i smanjiti potrebu za lijekovima. Ako i vi spadate u grupu onih koji su alergični na polen, primjena sljedećih savjeta olakšat će vam predstojeći period cvjetanja biljaka.

Često se presvlačite

Tokom boravka na otvorenom na odjeću padaju velike količine alergena. Često mijenjanje posteljine, te presvlačenje odjeće, nakon svakog izlaska vani, smanjtće količinu alergena s kojima dolazimo u kontakt, a time i alergijske reakcije organizma.

Obavezno se uvečer okupajte

Osim odjeće, alergeni prekrivaju i površinu kože koja nije prekrivena odjećom. Odmah pri povratku kući, umijte se i operite ruke, a uvečer se obavezno istuširajte i operite kosu. Spavanje će biti puno ugodnije ako “ne ponesete” alergene sa sobom u krevet.

Čist životni prostor

Čak i ako niste alergični na kućnu prašinu, nego polen trava ili drveća, vrlo je vjerovatno da ćete u periodu alergija biti veoma osjetljivi i na prašinu.

Naime, veće količine udahnute prašine dodatno će iziritirati već otečenu sluznicu i pokrenuti snažnu alergijsku reakciju. Kako biste to izbjegli, prepustite nekome od ukućana brigu o poslovima čišćenja doma.

Ograničite izlaske

Izbjegavajte izlaske na mjesta s visokim koncentracijama polena, poput livada i parkova. Također, ujutro su koncentracije alergena najviše, pa nastoj da izbjegavate izlazak u tom periodu. Alergičnima se inače preporučuje da u šetnju izlaze uvečer ili poslije kiše.

Provjetravajte prostorije

Prostor u kojem najčešće boravite provjetravajte uvečer, kada su koncentracije alergena najniže. Klima-uređaj također jr dobar način da profiltrirate zrak i riješite se alergena.

Vodite računa o zdravlju organa za disanje

Ako ste poduzeli sve mjere da smanjite kontakt sa uzročnikom alergija na minimum, organizmu ćete najbolje pomoći redovnim održavanjem zdravih sluznica i bolje prohodnosti sistema organa za disanje uz pomoć preparata koji će olakšati neugodne simptome i život s alergijom učiniti lakšim i ugodnijim, piše Faktor.

Zdrava prehrana po testu intolerancije na hranu
Primjena testa rasterećuje celokupan imunološki sistem organizma, a rezultat toga je pokretanje mnogo efikasnijih mehanizama za savladavanje alergijskih simptoma.

Jedite hranu koja je bogata nutritivnim vrijednostima i koja izaziva najbolji imunološki odgovor u borbi protiv alergena,prenosiAura

Komentari

komentara