Zdravlje

TUŽAN KRAJ borbe dječaka koji je rođen s glavom okrenutom na dole (FOTO)

Napisao H. H.

Ujutro se osjećao sasvim dobro. Dječakova majka prisjetila se da je u subotu njen sin ručao, nakon čega je legao da gleda TV i oko 3 sata poslijepodne preminuo.

13-godišnji dječak iz Indije, čija je glava bila pod uglom od 180°, preminuo je osam mjeseci nakon operacije koja je trebala promijeniti njegov život i ispraviti ovu anomaliju.

Tinejdžer po imenu Mahendra Ahirwar, patio je od rijetkog medicinskog stanja koje se zove kongenitalna miopatija, a koje je dovelo do izuzetne slabosti mišića njegovog vrata – tolike da mu se glava mogla «njihati» pod uglom od polovine cijelog kruga.

Dječakova majka Sumitra (36), prisjetila se da je u subotu njen sin ručao, nakon čega je legao da gleda TV i oko 3 sata poslijepodne preminuo.

– Ujutro se igrao, doručkovao, okupao se i bio je u kolicima krećući se po kući. Nakon ručka, tražio je da gleda TV. Uključila sam njegov omiljeni animirani film, a zatim se on dvaput zakašljao. Tražio mi je da ga masiram po prsima, pokušao se treći put zakašljati, a onda je umro. Ja sam počela vrištati i plakati. Komšija je pozvao doktora, koji je došao unutar 15 minuta, ali je mogao samo proglasiti Mahendrinu smrt. Čegla sam na pod i čvrsto ga zagrlila. Nisam ga željela pustiti…

Mahendra Ahirwar 0

Dječak je patio od rijetkog medicinskog stanja

Mahendra Ahirwar 0

Nakon operacije koja je izvedena u drugom mjesecu ove godine, Mahendra je napokon imao ispravljenu glavu.

Mahendra Ahirwar 0

Prije tog zahvata, dječak nije mogao ići u školu, ali nakon operacije pridružio se drugoj djeci, noseći posebno dizajnirani okovratnik.

Mahendra Ahirwar 0

Dr. Rajagopalan Krishnan, koji je izveo operaciju učvršćivanja vrata tinejdžera, izjavio je da je šokiran iznenadnom smrću svog pacijenta.

– Mogu samo pretpostaviti da je neki snažan srčani ili plućni udar mogao dovesti do smrtnog ishoda, jer u ovakvim slučajevima često nema simptoma koji bi unaprijed bili upozoravajući. Mislim da su miopatija i slabost mišića prsišta mogli biti uzrok kraja. Mahendra je bio među najhrabrijom djecom koju sam vidio nakon svog povratka u Indiju i vidio sam najužasnije i netretirane deformitete.

Mahendra Ahirwar 0

– Za mene, sreća i osmijeh na njegovom licu nakon što se njegova glava prestala saginjati bila je jedan od odlučujućih trenutaka u mojoj odluci da operišem djecu sa netretiranim i velikim poremećajima kičme.

– Siguran sam da će on nedostajati svima koji su bili uključeni u brigu o njemu, njegov osmijeh je bio sjajniji od sunca nakon što je njegov vrat bio ispravljen.

Mahendra Ahirwar 0

Operacija kojom je učvršćen dječakov vrat trajala je 10 sati, a vodio ju je doktor Krishnan, iz bolnice Apollo u Delhiju. Ovaj doktor, prije povratka u Indiju, radio je 15 godina u Nacionalnom sistemu zdravstvene zaštite u Velikoj Britaniji. Smrt tinejdžera nije bila posljedica operacije, nego, najvjerovatnije, komplikacije u radu srce i pluća koje su izazvane kongenitalnom miopatijom.

Prije operacije, dječakova majka je kazala da «više ne može gledati kako se Mahendra pati». Dječak praktično sam nije mogao uraditi ništa.

Mama ga je morala hraniti, kupati i oblačiti. Njegovi braća i sestre Surendra (11), i 14-godišnja Manisha, išli su u školu, a drugi brat Lalit (17) pokušavao je naći posao. Mahendra bi ostajao sam kod kuće, a ni prijatelji nisu bili od prevelike pomoći.

Mahendra Ahirwar 0

Mahendra Ahirwar, patio je od rijetkog medicinskog stanja koje se zove kongenitalna miopatija

Komentari

komentara