Zdravlje

Porodica je tužila kompaniju "Monster bevera" – Djevojčica (14) preminula nakon što je popila dva energetska pića

Napisao admin

Četrnaestogodišnja Anais Furnije, iz Merilenda, umrla je od posljedica srčanog udara poslije dva popijena energetska pića "monster energy", koji drži čak 39 odsto američkog tržišta!


Energetsko piće Monster (Foto: Cure.ba)

Porodica je tužila kompaniju “Monster bevera”, dok je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) saopštila da istražuje pet smrtnih slučajeva povezanih sa ovim pićem i slučaj smrti od srčanog udara. Inače, ovaj slučaj uzrokovao je pad akcija kompanije “Monster” za 14 odsto.

Anais Furnije umrla je 23. decembra 2011. od srčanog udara izazvanog “kofeinskom toksičnošću”, 24 sata poslije ispijanja dvije limenke “monstera”. 

FDA je izvijestila da su ljudi imali neželjene reakcije nakon što su konzumirali “monster energy” piće, koje sadrže 240 miligrama kofeina. To je sedam puta veća količina od procenta u jednoj limenki koka-kole.

Inače, sličan slučaj dogodio se u Merilendu. Naime, autopsijom je otkriveno da je jedna tinejdžerka iz Hagerstauna umrla od srčane aritmije zbog kofeina jer je zbog toksina bila otežana sposobnost njenog srca da pumpa krv. 

Patolog je takođe utvrdio da je ona imala nasljedni kardio-poremećaj.

Roditelji preminule Anais Vendi Kroslend i Ričard Furnije tvrde da je kompanije morala da upozori na rizike od ispijanja. 

Kompanija naglašava da je “monster energy drink” na svom sajtu reklamiran kao “ubica energetskog pića”. Na konzervama su ispisane oznake na kojima se navodi da se piće ne preporučuje djeci i ljudima osjetljivim na kofein.

Kompanije “Monster” saopštila je da ne vjeruje da njena pića “na bilo koji način imaju veze sa smrću Anais Furnije i dodala da će se odlučno braniti na sudu.

cure.ba

Komentari

komentara