Zdravlje

Nevjerovatna hirurgija: Djevojčici amputiranu nogu prišili naopako, EVO KAKO IZGLEDA

Napisao A. K.

Nakon što je prošlog ljeta britanskoj 7-godišnjakinji Ameliji Eldred bio dijagnosticiran zloćudni tumor zbog kojeg je morala na amputaciju noge, ova vesela i zaigrana djevojčica bila je odlučna da želi i nakon toga plesati, jer je voljela tu svoju slobodnu aktivnost.

Ali amputacija iznad koljena žrtvovala bi koljeno, što igra važnu ulogu u upravljanju protezom. Dakle, u januaru 2018, kada su ljekari uklonili Ameliji dio bedrene kosti zahvaćene tumorskim stanicama, sačuvali su njen donji dio noge, ali su ga ponvno prišili za nogu zaokrenutog za 180 stepeni. Nažalost, prišili su samo potkoljenicu i stopalo, koje je sad bilo okrenuto prema nazad. Iako Amelijini nožni prsti lijeve noge gledaju unatrag, njen gležanj će na ovaj način zamijeniti koljeno koje je moralo također biti amputirano.

Kad se Amelija potpuno izliječi, to će joj omogućiti učinkovito korištenje proteze i na taj način, omogućiti da se i dalje bavi svojim omiljenim aktivnostima.

“Operacija, poznata kao ‘rotacioplastika’, može se koristiti za liječenje dječjih tumora kostiju kada se javljaju blizu koljena”, kaže Dana-Farber Boston iz Dječjeg centra za rak i krvne poremećaje.

Ovo nije prvi put da su izveli takvu operaciju. Istraživanja su pokazala da je uspješnost ovakve metode liječenja između 84 i 88 posto, a stopa preživljavanja djece i tinejdžera s tom dijagnozom je 70-75 posto prema podacima kojima raspolaže St. Jude’s Children’s Hospital.

Prije operacije, Amelia je prošla pet sedmica kemoterapije, koja nije uspjela smanjiti njen tumor. Dvanaest dana kasnije, započela je posljednji put kemoterapije, a pred njom su još četiri sedmice liječenja.

Ona je na putu za dobivanje protetske noge i rehabilitacije tako da bi do ljeta trebala biti sasvim spremna za igru, piše Amelijina majka Michelle Yardley-Eldred i dodaje: “Njen je duh nevjerovatan. Doista nevjerovatan”, objavljuje “Popularmechanics.com“.

Komentari

komentara