Zdravlje

Korisni savjeti – Osam koraka za ostavljanje pušenja

Napisao admin

Bilo da ste aktivni ili povremeni, takoreći socijalni pušač, znate da ono utiče na vaše zdravlje, um i tijelo. Sigurno znate i koliko je teško da se donese odluka o prestanku pušenja. Ali, ipak je moguće.


Pušenje (foto: cure.ba)

Izdvojili smo za vas 8 korisnih savjeta koji će vam pomoći da izbacite cigarete iz svog života. Iskombinujte ove savjete sa ostalim metodama koje poznajete kako bi prestanak pušenja bio vaša konačna odluka. Spremite se za put ka zdravijem i srećnijem životu.

MISLITE O TOME
Prva stvar koju treba da uradite je da razmislite o uticaju koji cigarete imaju na vaš život. Pokušajte tako što ćete sebi postaviti sljedeća pitanja: Kakav je bio vaš život prije pušenja? Da li ste manje smrdjeli na duvan? Da li ste imali ljepši glas? Da li su vam zubi bili bjelji a kosa lijepo mirisala? Šta tačno dobijate od cigareta? Kakvu korist imate od pušenja? Šta je to što je cigareta uradila za vas? Ako je potrebno, napravite listu stvari za i protiv pušenja. Razmišljanje o svim ovim stvarima pomoći će vam da bolje sagledate činjenice i dobijete veću želju za ostavljanjem cigareta.

DONESITE ODLUKU
Napravite prekretnicu tako što ćete odrediti jasan momenat ili datum prestanka pušenja. Odluka da definitivno prestanete je jedan od najefikasnijih načina da se prekine pušenje. Morate da napravite svjesnu odluku i da se držite toga.

OBJAVITE ODLUKU NA SVA ZVONA
Jedan od najboljih savjeta za prestanak pušenja je da budete dosljedni u svojoj odluci. Prvo, odluku saopštite ljudima u svom okruženju. Pitajte ih šta misle o tome i potražite neki savjet. Kada vaši prijatelji i porodica budu svjesni vaših napora, vjerovatnoća da će te u nekom momentu odustati će biti mnogo manja, plus, moći ćete iskoristiti njihovu pomoć u trenucima kolebanja. Oslonite se na bliske ljude i prihvatite podršku, jer će odvikavanje biti mnogo lakše i u odrđenoj mjeri manje stresno.

IDENTIFIKUJTE VAŠE SLABE TAČKE
Još jedan bitan korak u odvikavanju od pušenja sastoji se u identifikaciji situacija u kojima palite cigaretu. Veliki broj pušača pali cigaretu u određeno vrijeme ili uslijedspecifičnog ponašanja. Neki, pak, imaju mjesto na kojem vole da zapale, dok drugi to čine u određenim emotivnim situacijama … uglavnom, razne su prilike za povod paljenja cigarete. Cilj svega ovoga je da za vaše navike nađete alternativu. Npr. ako volite da pušite poslije glavnog obroka, počnite da jedete lakše obroke i zamijenite cigaretu nečim što je zdravo kao npr. voće, šetnja ili sjemenke. Ako sa kolegama na poslu praktikujete da zapalite cigaretu, morate im saopštiti da prestajete sa pušenjem i da sa njima ili sa drugim kolegama nepusačima zajednički nađete alternative za slobodno vrijeme.

PIŠITE DNEVNIK ILI BLOG
Pisanje je fantastičan način da se izborite sa mnogim stvarima i definitivno na vrhu ove liste savjeta za prestanak pušenja! Kad god osjetite veliku želju za pušenjem ili ste loše volje, napišite sve što vam je na pameti. Zabilježite datum, vrijeme, lokaciju i raspoloženje. To će vam pomoći da prepoznte ponašanje koje je povezano sa željama i sto duže ne budete pušili i više se privikli na to da živite bez cigara, vidjećete kakve promjene ste postigli.

PROMIJENITE SVOJU DNEVNU RUTINU
Ako ste već duže vrijeme aktivni pušač vjerovatno imate svoju rutinu oko pušenja. Zbog toga je neizbježan savjet da promijenite svoje dnevne navike. Ako praktikujete da zapalite cigaretu svako jutro uz kafu promijenite ovu naviku tako što ćete kafu zamijeniti čajem ili voćnim šejkom (bilo kojim pićem uz koje vam ne ide cigareta). Ako ne možete da se odreknete kafe pokušajte da uz nju provjeravate vašu elektronsku poštu kako bi vam misli bile na drugom mjestu. I tako za sve dnevne navike. Cilj je da se naviknete da radite stvari bez cigarete, piše Smedia.

PRONAĐITE ALTERNATIVE
Zadovoljite vaše čulo ukusa nečim zdravijim (hrskavo povrće, zdrave grickalice) ili u mnogo manjoj mjeri štetnim (npr. žvake) i to će biti odličan put ka prestanku pušenja. Ako osjećate da morate da uposlite ruke probajte da pritiskate lopticu za oslobađanje od stresa ili igrate igricu na vašem telefonu. Potrudite se da unesete dovoljno tečnosti jer će vam pomoći da se oslobodite toksina iz tijela, umanjite simptome i želju za cigaretom, piše Najbolja mama na svijetu.

POSAVJETUJTE SE SA DOKTOROM
Odvikavanje od pušenja flasterima ili sličnim stvarima nekima možda i uspijeva ali nekima je potrebna i medicinska pomoć. Razgovarajte sa svojim ljekarom o programima za odvikavanje od pušenja, lijekovima i istražujte alternativne metode. Postoji mnogo načina za odvikavanje od pušenja, važno je samo da ne odustanete.

cure.ba

Komentari

komentara