Zdravlje

RASTE ŽELJA ZA SLATKIM I MASNIM – Izbjegavanje doručka će vas učiniti debljim

Napisao admin

Ukoliko mislite da ćete izgubiti višak kilograma ukoliko izbjegnete doručak, varate se.


doručak (foto:cure.ba)

Eksperti tvrde da ljudi koji izbjegavaju doručak, ne samo da jedu više hrane tokom ručka, nego imaju i mnogo veću želju i potrebu za slatkom i masnom hranom, zbog čega dolaze u opasnost od dobijanja dodatnih kilograma.

Naučnici sa Koledža u Londonu su skenirali mozak 21 volontera dok su posmatrali fotografije različite hrane, kao što je čokolada ili salata. Volonteri su također davali ocjene svakoj vrsti hrane u odnosu na to koliko je primamljiva.

Isti test je urađen dva puta. Jednom nakon što su volonteri pojeli doručak, a drugi put nakon što su preskočili doručak. Nakon testa svi volonteri su imali pastu za ručak i rečeno im je da mogu pojesti koliko žele.

Na dan kada su preskočili doručak, volonteri su pojeli oko 250 kalorija više. Visokokalorična hrana im je također bila mnogo primamljivija. To znači da, ukoliko bi imali različite izbore tokom ručka, volonteri bi birali nezdravu hranu sa mnogo više kalorija nego inače.

Skeniranje mozga je pokazalo da se orbitalni frontalni korteks, koji govori mozgu koliko je važna ili ukusna hrana, aktivira mnogo snažnije ukoliko se preskoči doručak. Pomisao na visokokaloričnu hranu je izazvao najveću reakciju.

Naučnici vjeruju da se, kada preskočimo obrok, ispuštaju hormoni koji utječu na orbitalni frontalni korteks i navode naše misli na slatku i masnu hranu.

cure.ba

Komentari

komentara