Zdravlje

Popularan trend među damama – Vještački nokti su leglo bakterija i izvor zaraze

Napisao admin

Nadogradnja vještačkih noktiju sve je popularniji modni trend među damama svih generacija. Ali, osim što ruku čine ljepšom, vještački nokti mogu ozbiljno da ugroze zdravlje.


Nokti (Foto: Cure.ba)

Najčešća neželjena rakcija na vještačke nokte je kontaktna alergija, odnosno alergijski kontaktni dermatitis. Testovima je dokazano da su akrilatni vještački nokti česti uzročnici ekcema na rukama, pišu Novosti.

Ponekad, ali rijeđe, može doći i do upale okolne kože nokta, distrofije i odvajanja nokta od ležišta. Jer, u pripremi se nokat često brusi više nego što je potrebno i tako se istanjuje prirodna nokatna ploča. Tu se zadržava voda i nakon stavljanja akrilata ili gela, ta vlaga teže isparava i stvaraju se idealni uslovi za razvoj patogenih bakterija i gljivica. Utvrđeno je da su dugi nokti leglo bakterija koje je klasičnim pranjem sapunima nemoguće potpuno ukloniti! Studije pokazuju da se na noktima gdje je lak donekle otpao povećava broj bakterija. Čak su zabilježeni i slučajevi izbijanja infekcija u bolničkim uslovima gdje su “glavni krivci” bili upravo vještački nokti .

I lakovi za nokte nisu bezopasni. Najčešći alergen u njima je formaldehidna smola. Reakcija se može javiti u okolini nokta ali i na licu, kapcima, oko usta i vrata, a opisani su i slučajevi alergije na genitalnoj i perianalnoj regiji.

cure.ba

Komentari

komentara