Zdravlje

Osim popravljanja raspoloženja – Nevjerovatne koristi za zdravlje koje nam donosi omiljena muzika

Napisao admin

Osim što može popraviti raspoloženje, usreći nas i oplemeni, slušanje muzike može djelovati pozitivno i na naše fizičko zdravlje.


slušanje muzike (foto:cure.ba)

Sigurno dobro znate koliko je lakše, pa istovremeno i efikasnije, vježbati uz omiljeni CD, ali to je tek jedna od prednosti koju vam donosi uživanje u najdražim pjesmama. Evo zašto se moć muzike, i to one vama omiljene, ne smije podcjenjivati. Recimo da omiljena muzika na vaš neurološki sistem pozitivno djeluje baš kao i kockica čokolade …

1. SNIŽAVA KRVNI PRITISAK

Studija je dokazala da pola sata dnevno slušanja klasične, keltske i indijanske muzike dok svjesno i polako dišete, snižava krvni tlak. Ako i ne volite JS Baha djelotvorni će biti i taktovi Franka Sinatre ili Lejdi Gage – bitno je da ste izloženi zvucima koji će u vama potaknuti pozitivna osjećanja, a ne uznemiriti vas.

Oni će djelovati na neurološki sustav koji potiče zadovoljstvo, poput osjećaja koji vas prožme kad pojedete komadić slasne čokolade.

2. SMANJUJE NAPETOST

Pola sata dnevno uz omiljenu muziku u vašem tijelu će sniziti i nivo hormona kortizola koji se pojačano luči kad smo pod stresom. Muzika je čak uspješnija u tome nego odmaranje u tišini! Sjajno je saznanje i da duboko disanje dok slušate glazbe podjednako učinkovito smanjuje napetost kao i masaža, piše Zadovoljna.

3. UBLAŽAVA BOL

Ako stvarno pažljivo slušate pjesmu koju volite nemojte se iznenaditi ako poslije nekog vremena primijetite da je bol u nekom dijelu tijelu oslabila. Zbog toga, kad god možete, sjedite ili lezite i pažljivo odslusajte dvije, tri najdraže pjesme upijajući svaki ton i stih.

cure.ba

Komentari

komentara