Zdravlje

Jeste li i vi jedna od njih – Nova ovisnost hara među ženama

Napisao admin

Nova ovisnost je počela da hara među ženama i premda ne djeluje da je opasna, nije ni bezazlena. Mnoge žene piju previše vode, a sve u čemu se pretjeruje, ne može biti zdravo i dobro za organizam.


voda (foto:cure.ba)

Voda je postala simbol zdravlja i ljepote među ženama, a mnoge zvijezde stalno ističu da je baš obična voda zaslužna za njihov mladoliki izgled i lijepu kožu.

I dok je, recimo, El Mekfirson pominjala da pije osam čaša vode dnevno, obične žene i majke počele su da pretjeruju i dovode svoj organizam u opasnost.

Postoje čak i slučajevi kada su ljudi umrli od trovanja vodom, odnosno hiponatremije. Žene koje su stvorile pravu ovisnost od vode priznaju da su na njih podsvjesno uticale izjave slavnih i razni članci koji govore o dobrobiti kapi života, ali piju puno više od šest do osam čaša dnevno, koliko preporučuju doktori i nutricionisti.

Psiholog sa Univerziteta u Glazgovu, Robert Braun, kaže da nije moguće stvoriti pravu ovisnost od vode kao da je riječ o drogama, ali u nekim slučajevima to je oblik opsesivno-kompulsivnog poremećaja.

On objašnjava da takva opsesija ljudima daje osjećaj olakšanja jer misle da imaju stvari pod kontrolom i ne naziru neku novu životnu katastrofu. Tako od zavisnosti od vode u Velikoj Britaniji pati oko 741.000 ljudi. U ovakvim slučajevima, Braun preporučuje posjetu stručnjaku ili odlazak na terapije.

Voda je svakako bitna za dobro zdravlje. Čuva naše organe i pomaže da hranjive materije u tijelu stginu gdje je to potrebno i uklone otpadne materije.

Glavna dijetetičarka u londonskoj bolnici St. George, Ketrin Kolins, upozorava da previše vode može da ošteti srce.

“Ako idete da mokrite oko tri puta dnevno, vjerovatno ste pili dovoljno vode. Ali ako idete desetak puta dnevno, onda vam se iz organizma ispiraju vitamini, kao što su vitamin C i vitamini B grupe”, objašnjava Kolinsova.

cure.ba

Komentari

komentara