Zdravlje

Iskoristite sezonu – Paradajz biste trebali jesti svaki dan – evo i zašto

Napisao admin

Iskoristite sezonu, uživajte u paradajzu. Evo zašto bi ovo povrće trebalo da se nađe na vašem svakodnevnom jelovniku.


paradajz (foto:cure.ba)

1. Paradajz je bogat vitaminom C, koji podstiče imunitet. 

 2. Sadrži važan fitonutrijent likopen, za koji je naučno dokazano da usporava starenje i smanjuje rizik od raka, naročito raka prostate i debelog crijeva. 

 Likopen čak štiti naš genetski materijal od oštećenja i bolesti koje ona mogu izazvati, a istraživanja pokazuju da je zahvaljujući likopenu rizik od kardiovaskularnih bolesti kod osoba koje svakodnevno jedu paradajz niži sa 29 odsto. Likopen je naročito dragocjen za žene koje su u menopauzi jer smanjuje rizik od osteoporoze. 

 3. Paradajz stimuliše proizvodnju karnitina, za koji je dokazano da ubrzava sagorijevanje masnih naslaga za više od 30 odsto. 

 4. Paradajz u svježem ili prerađenom obliku snižava nivo holesterola i triglicerida u krvi. Takođe pozitivno utiče i na cirkulaciju krvi, čime se smanjuje rizik od arteroskleroze. 

 5. Ovo povrće bogato je i beta karotenom, luteinom i zeaksantinom, fitonutrijentima koji čuvaju vid i smanjuju rizik od degenerativnih bolesti oka, prenosi portal „Šajn“.

cure.ba

Komentari

komentara