Zdravlje

Nekoliko načina – Bitan je stav: Kako motivisati samu sebe

Napisao admin

Ljeto nam je stiglo, a s njim i paklene vrućine zbog kojih pomišljamo na godišnje odmore i izležavanje u hladu sa pogledom na more.


kafa (foto:cure.ba)

Koliko god to bilo teško, postoji nekoliko načina koji će te održati motivisanom i fokusiranom na posao:

Kafa

Nekima je kuhanje kafe prvo što ujutro naprave, dok je drugi po ovim vrućinama izbjegavaju. Ipak ovaj je napitak odličan za energičan početak dana bez suvišnih kalorija i šećera koji se mogu pronaći u energetskim napicima. U slučaju da ti okus kafe ne odgovara, zeleni čaj je također odlično rješenje, pogotovo kad je rashlađen.

Lista

Spisak stvari koje se trebaju obaviti po danima u sedmici osigurat će ti da na bitne stvari “ne zaboraviš”. Ovakva je lista dobro rješenje čak i za vikende – slobodno zapiši koje namirnice moraš kupiti i koje kućanske poslove planiraš napraviti, prenosi Index.

Aktivnost

Lako se je ulijeniti, a jednom kad dođemo u takvo raspoloženje teško se je iz njega izbaviti. Kako bi ostala aktivna, potrudi se da barem jednom dnevno prošećeš oko svoga kvarta i na taj se način makneš sa svoga udobnoga kauča.

Nagrada

Kako bi ostala motivisana cijelim putem, obećaj sebi nagradu za ispunjenje svakog od cilja. Može se raditi o finom obroku u nekom od restorana ili novom paru cipela, bitno je samo da se nakon toga osjećaš zadovoljno.

Započni dan sa nečim što voliš

Pogled na dugačku listu obveza može demotivirati i najradišniju osobu. Kako bi izbjegla mrzovoljan početak dana, ujutro napravi nešto što će te motivisati kroz cijeli dan – uz kafu preslušaj album koji ti u folderu stoji već duže vrijeme.

Postavljanje vremenskog ograničenja

Lijepo je znati da ćeš u 18 sati biti na kafi sa prijateljicama umjesto na poslu. Zato odredi vremensko ograničenje, a po potrebi uključi i alarm koji će te podsjetiti da je radno vrijeme gotovo.

cure.ba

Komentari

komentara