Zdravlje

NIKAD VIŠE UMORNI – Pet načina da pobjedite iscrpljenost

Napisao admin

Ne dozvolite da vam svakodnevne obaveze i stres naruše ljepotu. Naučite kako da se više odmarate i povećate priliv energije


Žena (Foto: Cure.ba)

Misija moderne žene je balansiranje između uloge supruge, majke i poslovne žene. No, takvim stilom života, upozoravaju stručnjaci, žene ugrožavaju svoje zdravlje i postaju iscrpljene. Vrijeme je da nešto učinite za sebe, boravite na suncu, redovno jedete, a i poneka čaša crnog vina može vam obnoviti energiju.

Uzmite besplatnu pilulu sunca
Kada osetite da ste psihički iscrpljeni, napravite malu pauzu i uzmite ono što vam priroda daruje na dlanu. Sunce je vaš saveznik, jer će vas nekoliko minuta pod njegovim okriljem učiniti poletnim za ostatak dana.

Kada vaše oči otkriju svetlo, epifiza u mozgu proizvodi serotonin, poznat kao hormon sreće. Osim toga, vitamin D, koji naša koža upija od sunca, pomaže u jačanju kostiju, imunološkog sastava i smanjuje rizik od raka. Potrebnu dnevnu dozu vitamina D dobićete ako boravite na suncu samo  deset minuta dnevno. Stoga, umjesto ispijanja kafe u zatvorenom prostoru, pronađite svoj mirni kutak pod okriljem sunca, te nastojte izložiti što veću površinu tijela toplini sunčevih zraka.

Nabavite kućnog ljubimca
Dokazano je da vrijeme provedeno u bliskom kontaktu sa životinjama umanjuje stres i napetost. Maženje psa ili mačke ili čak promatranje ribice u akvarijumu ima jači efekat od bilo kojih pilula na tržištu.

Potražite rame za plakanje
Kako je većinu vremena vaš fokus usmjeren na druge, decu, poslovne saradnike, kojima nastojite biti na raspolaganju, potpuno je jasno da se morate ponekad opustiti. Vrijeme provedeno sa prijateljicom, natjeraće vas da se požalite, izjadate, a možda i posavetujete. Zato, ne odbijajte izlazak na kafu, prijatan razgovor pomoći će vam da se prisjetite vlastitih potreba i želja.

Redovni obroci i čašica crnog vina učiniće čuda
Umorni i iscrpljeni, nakon što ste djecu odveli na spavanje, ustajete i kopate po ostacima večere, jedete s nogu dok istovremeno pospremate stan – poznati scenario? Stanite na kraj tim lošim navikama, iscrpljenost i nadutost koju sutradan osećate dovoljan su razlog da to promenite.

Organizujte se i uključite decu u pripremu večere, neka vam pomognu da postavite sto, operete salatu. Ostatke večere pospremite u posudu i ponesite na posao, na taj način osigurali ste još jedan zdrav obrok.

Nabavite ljekoviti eukaliptus
Cvijeće u kancelariji podiže raspoloženje, ali ako želite da se smirite, koristite eukaliptus.

Ova biljka obično se koristi kao lijek za smirivanje upale gornjih disajnih puteva, a ako je stavite na osvetljeno mesto, toplina će aktivirati ispuštanje eteričnog ulja. Grančice eukaliptusa ostaju svježe i do nekoliko nedelja.

cure.ba

Komentari

komentara