Zdravlje

Jednostavno – 10 trikova zdrave ishrane

Napisao admin

Mislite da se savršeno tijelo postiže samo strogim dijetama i iscrpljujućim vježbanjem? Krivo. Ukoliko unesete u vašu svakodnevnu prehranu male izmjene, ubacite pomalo vježbanja, vaše tijelo će također postati fantastično. Naravno, za to će vam trebati vremena, ali budite sigurni kada jednom unesete neke promjene u vašu prehranu vaše tijelo će se naviknuti na takav način ishrane, te vam se sigurno neće vratiti izgubljeni kilogrami.


Hrana (Foto: Cure.ba)

1.    Usporite.

Većina ljudi pojede ručak za prebrzih šest minuta. Vašem želucu treba oko 20 minuta da dojavi mozgu da je pun. Ako trpate hranu u sebe, možda nećete shvatiti da ste trebali prestati jesti prije pet zalogaja. Između zalogaja odloži viljušku da spriječite žurbu.

2.    Dodajte predjelo.

Počnite obrok salatom ili supom ( budite umjereni sa krematim stvarima i masnim umacima ) – manje su šanse da ćete pretjerati s količinom tjestenine ili mesnih okruglica.

3.    Popustite želji za slatkim.

Ukoliko vam se javi želja za slatkim, pojedite nešto slatko. Odlična stvar je tamna čokolada, koja se sastoji od dosta kakaa.

4.    Jedite između obroka.

Pojedite najmanje dva mini – obroka dnevno ( voće, povrće i jogurt su pametan izbor )da spriječite prejedanje za vrijeme glavnih obroka.

5.    Ne izgladnjujte se.

Jedite 1600 do 1800 kalorija dnevno. Naglo smanjenje broja kalorija prisiljava vaše tijelo na razgradnju mišićnog tkiva umjesto masti koje želite istopiti.

6.    Učinite dobro svom tijelu.

Pijte obrano mlijeko ili ono sa 1 % masnoće. Imaju manje masti, manje kalorija i jednako mnogo kalcija, koji je potreban vašem tijelu.

7.    Pijte puno vode.

Popijte najmanje osam čaša vode dnevno. Voda će vas napuniti, razrijediti otrovne tvari u tijelu i osvježiti. Učinite je ukusnijom tako što ćete dodati krišku narandže ili limuna.

8.    Zamrznite grejp.

Grej je posebno ukusan ako je sat vremena bio u zamrzivaču. Pored toga što je veoma zdrav, grejp utiče na topljenje masnoća. Njime zamjenite kremaste deserte.

9.    Pripazite na način pripreme.

Kada ste u restoranu izbjegavajte jela opisana kao hrskava, kremasta i s umakom. To su drugi izrazi za debljajući.

10.    Nađite hobi.

Počnite se baviti nekim hobijem koji upošljava vaše ruke, naprimjer izradom ogrlica, šivanjem ili slikanjem. Na taj način nećete često dolaziti u iskušenje grickanja nezdravih namirnica.

cure.ba

Komentari

komentara