Zdravlje

Dermatolozi savjetuju – Kako najbolje liječiti opekotine od sunca

Napisao admin

Upozorenja stižu sa svih strana, dolaskom ljeta dolaze i opekotine od sunca. Dermatolog dr. Hauard Broks (Howard Brooks) savjetuje nam da razmišljamo "hladno". Naime, najbolji lijek za uobičajene opekotine od sunca su hladne obloge.


Izgorjeti od sunca (Foto: Cure.ba)

Hladne obloge ne samo da pružaju trenutno olakšanje nego i pomažu koži da se oporavi – pojašnjava Broks.

Dr. Broks preporučuje i aloe vera gel ili losion i hidrokortizon kremu, antiupalni lijek koji se brzo razgrađuje u koži te efikasno pomaže u liječenju opekotina.

Tuširanje hladnom vodom ili hladna kupka također pomažu, ali ukoliko se na koži pojave mjehuri ili opekotine, budu jako bolne, a to je znak za odlazak ljekaru jer je za oporavak potreban jači lijek.

Postoji i metoda liječenja pilingom. Dr. Broks kaže da ga pacijenti često pitaju trebaju li učiniti nešto kako bi odstranili tanak, mrtvi sloj kože.

Njegova preporuka je da se pusti da ta koža otpadne sama, iako je prihvatljivo i namazati na opečene dijelove kože debeli sloj kreme koja sadrži aloe veru.

Mame u današnje vrijeme za svoju djecu koriste zaštitne kreme u spreju koje se lako nanose i obično se ne utrljaju u kožu. Međutim, to je pogrešno jer sadržaj koji izađe iz spreja potrebno je dobro umasirati jer će jedino tako koža biti zaštićena od štetnih sunčevih zraka.

cure.ba

Komentari

komentara