Zdravlje

oprez – Oštećenja uzrokovana ispijanjem energetskih pića vidljiva su već nakon pet dana!

Napisao admin

Energetska pića, nisu uopće bezazlena, kako izgledaju. Naučnici upozoravaju na ozbiljne i trajne posljedice koje ostavljaju naročito na našim zubima.


Energetska pića (Foto: Cure.ba)

Nedavno objavljena studija u publikaciji Academy of General Dnetistry, ukazuje na povećano korištenje energetskih napitaka među mladim Amerikancima. A studija također pokazuje nizak nivo znanja o štetnosti ovakvih napitaka.

Naime, često konzumiranje energetskih napitaka, uzrokuje nepovratnu štetu na zubima, jer sadrže visoku razinu kiselina, koje uništavaju zubnu caklinu, upozoravaju stručnjaci. U nekim slučajevima, posljedice su vidljive već nakon pet dana.

Mladi uživaju u ovakvim pićima razmišljajući da će im oni pomoći da postignu sportske uspjehe, te da će poboljšati njihovo raspoloženje, objašnjava autor studije, dr. Poonam Jain. To je i razlog zašto su mnogi bili šokirani kad je naše istraživanje pokazalo da ispijanje energetskih napitaka na zube djeluje kao da ih uranjaju u kiselinu.

Naučni tim je ispitao nivo kiselosti kod 13 sportskih i 9 energetskih pića. Otkrili su da je razina kiselosti različite ovisno o brand pića, ali je uvijek dovoljno visok da uzrokuje štetu na zubima. Ovi su podaci alarmantni, s obzirom da istraživanja pokazuju da velik procenat mladih – između 30 i 50% barem jednom na dan uzima neko energetsko ili sportsko piće.

cure.ba

Komentari

komentara