Zdravlje

Muškarci i žene – Muškobanjaste žene

Napisao admin

Sam način na koji mi konceptualizujemo muškost i ženskost određen je kulturom u kojoj učimo kako da mislimo i šta da osjećamo o sebi i drugima, kao o muškarcima i ženama. Od ranih dana pa nadalje, porodica i društvo tajno sarađuju u programima feminizacije i maskulinizacije koji oblikuju stavove i očekivanja, uključujući i intimne oblasti života.


muškarac i žena (foto:cure.ba)

Probajte da porazmislite i da se sjetite koje ste to sve poruke pounutrili od svoje porodice u kojoj ste odrasli i društva koje vas je okruživalo?

Meni odzvanjaju u ušima riječi moje majke…”Uvijek moraš imati svoj dinar”, “Šta god da ti se desi, moraš se dočekati na noge”…”Važno je da brineš o porodici, žena je oslonac kuće”…

Neke druge žene su dobijale druge poruke poput: “Žena treba da kuva”, “Muškarac je glava kuće”, “Muškarac je odgovoran za novac, a žena za ljubav i brigu o djeci”…

U velikom broju porodica žene su vaspitavane sa očekivanjima da je njihov glavni cilj u životu da brinu o drugima i, prema tome, njihovi životi se vrte oko aktivnosti koje vode do ojačavanja drugih, prije nego njih samih. Njihov osjećaj selfa duboko je ukorijenjen u rodbinske veze i odnose, zahtijevajući razvoj interpersonalnih vještina i osobina emocionalne osjetljivosti i izražajnosti, brižnosti, saosjećanja i razumijevanja. Ovi atributi ih pripremaju za uloge koje igraju u porodicama kao mirotvorke, one koje su posrednici u konfliktima drugih i koje se prilagođavaju interesima porodice.

cure.ba

Komentari

komentara