Zdravlje

Savjeti – Zdravi rituali za dobro jutro

Napisao admin

Po jutru se dan poznaje-kaže stara poslovica. Zašto vam onda svako jutro ne započinje na najbolji mogući način?! Jutarnju mrzovolju i loše navike zamijenite zdravim ritualima i uživajte u svakom početku novog dana.


Jutro ( Foto: Cure.ba )

Ustanite bez oklijevanja – Nakon što se vaš alarm oglasi ne oklijevajte, već odmah ustanite. Laganim skokom prekinite pospanost i osijetite protok energije kroz tijlo.
Pola litre vode – Stvorite naviku da svakog jutra najpre u organizam unesete pola litre obične vode. Možete je piti i u kombinaciji sa pola sviježeg cijeđenog limuna.
Voćni miks – Sat vremena prije doručka napravite osvježavajući voćni frape. Pored toga što će pročistiti organizam, delovaće krajnje osvežavajuće i dati vam potrebnu energiju. Kombinacija voća ostaje na vama, a nutricionisti kao najpopularniju izdvajaju kombinaciju jabuke, šargarepe i đumbira.
Lagana šetnja – Uhvatite prve sunčeve zrake laganom šetnjom do posla ili neke druge aktivnosti. Osjećaj će biti neverovatan.
Spisak obaveza – Provedite neko vrijeme u tišini i napravite spisak dnevnih aktivnosti. Planirajući dan unapijred imaćete uvid u sve obaveze i sve isplanirati na vrijeme a sebe lišiti bespotrebnog kašnjenja i nerviranja.
Brzo hodanje – Dokazano je da se tokom brzog hodanja istroši veći broj kalorija nego trčanjem. Svako jutro odvojte 30 minuta za ovu aktivnost bilo u parku ili na pokretnoj traci. Pored toga što ćete se nakon hodanja osjećati izvanredno, ono će ubrzati metabolizam i probuditi energiju vašeg tijela koja će vas tokom čitavog držati poletnim.
Zeleni čaj umjesto kafe – Ovaj antioksidant čisti organizam i podiže energiju te je kao stvoren za početak radnog dana.
Štampa – Novosti koje donose dnevne novine, magazini, portali savršeni su za početak dana. Ujutru naša koncentracija je prilično niska, a prelistavanje i čitanje vijesti razbudiće vaše sive ćelije te ćete na posao poći razbuđeni.

cure.ba

Komentari

komentara