Zdravlje

Bez neželjenih nuspojava – Začini koji mogu pomoći bolje od farmaceutske industrije

Napisao admin

Ovih pet začina moglo bi vam pomoći više od bilo kojeg proizvoda farmaceutske industrije.


Začini (Foto: Cure.ba)

5. Cimet

Pacijenati s dijabetesom tipa II, koji su duže vremena svakodnevno konzumirali pola kašike cimeta, primijetili su smanjen nivo šećera u krvi. Cimet održava zube i desni zdravima, poboljšava probavu i uklanja začepljenost nosa i ušiju uzrokovane prehladom. Cimet na naš organizam djeluje protuupalno i poboljšava cirkulaciju.

4. Kurkuma

Kurkuma je začin jarke narančaste boje, a dobiva se iz korijena biljke iz porodice đumbira. Protuupalno djeluje na naš organizam. Kurkuma se često koristi i za ublažavanje bolova u zglobovima, te poboljšanje rada jetre.

3. Đumbir

Đumbir pomaže kod probavnih smetnji: zatvor, mučnina, proljev. Često se koristi i za sprječavanje mučnine uzrokovane hemoterapijom.

2. Bosiljak

Ovaj vrijedni začin štiti naš kardiovaskularni sistem. Osobe koje boluju od astme ili prehlade piju čaj od bosiljka kako bi pročistile dišne puteve i ojačali pluća. Ublažava glavobolje, temperature, a dobar je i za ublažavanje svraba uboda insekata.

1. Origano

Imate li loš zadah prožvačite malo svježeg origana. Ova je biljka odlična u borbi protiv grlobolje, kašlja, ali i nesanice i glavobolje.

cure.ba

Komentari

komentara