Zdravlje

Tegoba modernog doba! – Umor, bezvoljnost i iscrpljenost kao posljedice stresa

Napisao admin

Jeste li konstantno umorni? Iscrpljeni? Ako posežete za trećom jutarnjom kafom, evo šta mogu biti razlozi.


Ilustracija (Foto: arhiva)

Prema stručnjacima, moderan život je postao toliko stresan da je sam po sebi postao specifična bolest nazvana sindrom 21. stoljeća, koju je prepoznala i Svjetska zdravstvena organizacija.

 

Sindrom 21. stoljeća utječe na sve tjelesne funkcije, a manifestira se općim osjećajem slabosti i umora, te smanjenjem seksualnog poriva.

 

Stručnjaci se slažu u tome da život ovako ubrzanim tempom mora ostaviti posljedice na naše zdravlje i da to više nije stanje nego ozbiljna bolest.

 

Sindrom 21. stoljeća ili adrenalna slabost pojavljuje se zbog visokog nivoa hormona kortizola koji se pojačano proizvodi u stanjima stresa i uzbuđenosti pa su osobe koje uvijek žive brzim životnim tempom navikle tijelo da se unaprijed priprema za takva stanja, piše avaz.ba.

 

Zanimljivo je da ova bolest češće pogađa žene nego muškarce. Recesija nije pomogla, jer sve više ljudi prolazi kroz stresan period zbog dugova i novčane krize.

 

Oslanjanje na kofein i šećer je uobičajeno rješenje, ali to samo produbljuje bolest.

 

Najveći problem ove bolesti je što se teško dijagnosticira, a s druge strane, simptome je relativno lako neutralizirati kad se jednom prepoznaju. Dobra prehrana s mnogo cjelovitih žitarica, ribljim uljem, voćem i povrćem te suplementima, poput magnezija, vitamina B5, B12 i C, ključna je u rješavanju problema.

 

Osim toga, morate naučiti odmarati se, opuštati i boriti protiv stresa.

 

 

haber.ba

Komentari

komentara