Zdravlje

Evo nekoliko razloga – Zašto su naše bake imale uži struk

Napisao admin

Širina ženskog struka u poslednjih 60 godina povećala se za 15 centimetara. Jedan od razloga je i taj što žene danas ne troše kalorije na obavljanje kućnih poslova kao što su to činile njihove bake.


mjerenje struka (foto:cure.ba)

Bez pomoći savremenih kućnih aparata, domaćice su pedestih godina prošlog veka trošile dnevno hiljadu kalorija više na uobičajene poslove. Dodatni fizički napor potreban za čišćenje i pranje doprineo je da prosečna žena ima obim struka 71 centimetar. Danas prosečna žena ima struk 86 cm. Kada se uporede životni stilovi, današnje žene imaju više sedelački način života, jer većina radi puno radno vreme i dan provodi za radnim stolom.

 

Žene su bile aktivnije i manje su jele

Merenja su sprovedena u Velikoj Britaniji povodom obežavanja dijamantnog jubileja vladavine kraljice Elizabete II. U istraživanju je učestvovalo osam hiljada muškaraca i žena, kojima je meren obim struka, dnevni unos kalorija i način života. Ti podaci su upoređeni sa statistikama iz 1952. godine kada je britanska kraljica sela na tron.

Osim što su imale aktivniji život, žene u pedestim godinama prošlog veka su i manje jele. Unosile su oko 1.820 kalorija dnevno, u poređenju sa 2.178, koliko prosečno unose današnje žene. Stručnjaci smatraju da je uzrok tome upravo moderna aparatura, koja savremenim domaćicama pomaže u obavljanju svakodnevnih kućnih poslova.

 

cure.ba

Komentari

komentara