Zdravlje

TUGA I TIŠINA PREKRILI MJESTO KOD JELAHA – Dječak (12) ukopan pored mame i sestre…

Napisao admin

U Vukovu kod Jelaha u utorak je klanjana dženaza i obavljen ukop 12-godišnjeg Semira Kantića, koji je nakon teških povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći poslije petodnevne kome preminuo u Kantonalnoj bolnici Zenica.


Porodica, prijatelji, komšije i drugovi iz škole oprostili su se odpreminulog dječaka. Tuga, suze, bol i tišina na mjesnom mezarju, gdje je Semir ukopan pored svoje majke i sestre, piše “Avaz“.

Podsjetimo, teška saobraćajna nesreća dogodila se prije sedam dana na regionalnom putu R474 (Prnjavor-Novi Šeher) u mjestu Vukovo, nedaleko od kuće u kojoj je živjela porodica Kanić, kada je majka Safija iz još uvijek nepoznatih razloga izgubila kontrolu nad vozilom Pežo, udarila u nasip pored ceste a potom autom završila ispod mosta gdje je udarila u betonski stub.

Ona i njena kćerka Nihada (18) poginule su na licu mjesta, dok su se ljekari Kantonalne bolnice Zenica borili za dječakov život. Njemu je iste večeri urađen operativni zahvat glave, a potom je prebačen u Jedinicu intenzivne njege.

U izuzetno kritičnom stanju, priključen na aparate, Semir je bio u dubokoj komi pet dana, a budući da poslije niza provedenih terapijskih mjera nije došlo do poboljšanja njegovog stanja, prekjučer je konzilijarno utvrđena moždana smrt.

I pored ogromne tragedije koja ga je zadesila, gubitka tri člana porodice, otac Sakib odlučio se da donira organe preminulog sina. On je pristao na eksplantaciju organa u svrhu transplatacijskog liječenja, koje je ujedno i prvo održavanje dječijeg donora i eksplantacija dječijih organa u BiH.

Trenuci najveće boli i tuge za Sakiba Kantića iz Vukova kod Tešnja počeli su 5. aprila u popodnevnim satima. Tog popodneva ostao je bez supruge i kćerke, a u nedjelju i bez sina.

Supruga Safija (46) u automobilu je vozila njihovu djecu, Nihadu (18) i Semira (12). Odjednom je izgubila kontrolu nad vozilom koje je udarilo u betonsku cijev, a zatim u zid. Na licu mjesta život su izgubile ona i Nihada. Semir je teško povrijeđen prebačen u Kantonalnu bolnicu Zenica…

Odmah je podvrgnut operacijama koje su donekle uspjele, iako su povrede, naročito glave, bile izuzetno teške. Njegovoj majci i sestri dženaza je klanjana prošle sedmice, a cijeli Tešanj plakao je za svojim sugrađankama.

Pod budnim okom zeničkih ljekara Semir je izdržao pet dana. Nažalost, njegovo malo srce više nije izdržalo. Prije toga, doktori su proglasili moždanu smrt…

Otac Sakib, iako shrvan tugom, odlučio je da njegov sin pomogne drugoj djeci. Da pokuša učiniti sve što može da drugi roditelji ne dožive neizmjernu bol koju je on doživio.

Nije želio da drugi roditelji ne dočekaju svog sina iz škole. S treninga. Da ne dočekaju školsku maturu. Položen vozački ispit. Tene pocijepane od fudbala. Da nemaju više kome ići na roditeljski sastanak…

Pristao je na doniranje organa svog dječaka, svog bisera, za drugo dvoje djece, najvjerovatnije Semirovih vršnjaka! Plemenitost ovog čovjeka ne može se izmjeriti. Kažu da su doktori obje bolnice plakali nakon uspješno obavljenih operacija.

Tim urologa Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, u saradnji s kolegama iz Kantonalne bolnice Zenica, obavio je prvo održavanje dječijeg donora i eksplantaciju dječijih organa u BiH.

– Kantonalna bolnica Zenica, uz izraze najdubljeg saučešća porodici preminulog dječaka, iskazuje posebnu zahvalnost za najplemenitiju odluku doniranja organa u trenucima najveće tuge i boli – kazala je Aida Buro, portparol KBZ-a.

Sakib je ostao s još jednim sinom.

cure.ba

Komentari

komentara