Zdravlje

Oprez,kad je u pitanju vakcinacija beba! – PAŽNJA! VAKCINU SMIJE DA PRIMI SAMO SKROZ ZDRAVO DIJETE: Potrebni detaljni pregledi!

Napisao admin

Mališan ne smije da ima ni kijavicu, čak ni stomačne tegobe kako vakcina ne bi izazvala bolest. Na Balkanu djeca prije vakcinacije ne prolaze temeljnu zdravstvenu provjeru.


Foto: arhiva

Beba prilikom vakcinacije mora biti apsolutno zdrava, odnosno da, između ostalog, nema prehladu, kijavicu, alergiju, pad imuniteta, stomačne probleme, povišenu temperaturu, kao i da nije bila pod terapijom antibioticima najmanje 20 dana prije toga, tvrde srpski pedijatri s kojima su razgovarali novinari Istraživačkog biroa Kurira.

Problem je, dodaju stručnjaci, što se ne rade ozbiljne provjere

Međutim, niko od ovih ljekara nije želio da govori javno, jer je Ljekarska komora  doktorima zabranila javno iznošenje mišljenja o vakcinaciji ukoliko se ono razlikuje od njenog stava. To znači da ljekari koji iz različitih razloga podržavaju slobodan izbor roditelja ne smiju da iznesu svoje mišljenje. I tačka.

Dr Aleksandar Radojević, pulmolog iz Čačka, apsolutno nije za obaveznu vakcinaciju. On je jedini bivši republički poslanik koji je glasao protiv Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u februaru ove godine.

– Nisam želio da glasam za taj zakon jer sam odgovoran ljekar! Kad nekome dam dijagnozu, a bavim se, nažalost, najtežim bolestima, sjednem s pacijentom i predložim mu odmah četiri vrste terapije. Suočim ga s neželjenim efektima i mogućim posljedicama i ne počinjem njegovo liječenje dok nemam njegov pristanak.

kurir.rs

Komentari

komentara