Zdravlje

Nuspojave – Jeste li alergični na alkohol?

Napisao admin

Slaba tolerancija na alkoholna pića nije alergija…


(Foto: arhiva)

Sumnjate ili ste sigurni da ste alergični na alkohol? Koliko ste zapravo sigurni? Koji su vaši simptomi?

Prije nego što objasnimo najučestalije simptome alergije na alkoholna pića, a koji svakako jesu indikator, ali ne i sigurna potvrda alergije, potrebno je spomenuti da mnoge osobe koje misle da su alergične na alkohol, u biti su alergične na neki od sastojaka od kojeg je sastoji određeno alkoholno piće. Primjerice, ječam, hmelj, kvasac, raž, pšenicu, gluten, histamine (nalaze se u crnom vinu) i sulfite (nalaze se u bijelom vinu).

Također, svakako treba naglasiti da mnogi svoju netoleranciju na alkohol, mijenjaju s alergijom na alkohol što nije isto. Znači, ako učinke alkoholnih pića osjećate vrlo brzo nakon manje konzumacije, znači da imate niski prag tolerancije.

Alergijske reakcije na alkoholna pića jednake su bilo kojim drugim alergijskim reakcijama, koje se mogu javljati u vrlo blagim oblicima do reakcija koje su opasne po život, te je potrebna medicinska pomoć.

Evo, kako prepoznati alergijske reakcije na alkohol…

Alkoholno crvenilo

Pojava izraženog i neprirodnog crvenila na licu, vratu, prsima i leđima praćena vrućinom jedna je od uobičajenih alergijskih reakcija na alkohol. Jedan od uzroka može biti nesposobnost tijela da metabolizira alkohol. Odnosno, tijelo je sposobno razgraditi alkohol na toksične acetaldehide, ali zbog nedostatka proteina ALDH2, koji razgrađuje acetaldehid, on ostaje u organizmu i izaziva te alergijske reakcije.

Ujedno neke osobe s takvom reakcijom mogu osjetiti vrtoglavicu i smušenost, a koja nema veze s količinom popijenog alkohola.

Alkoholni osip

Ako vam se nakon konzumacije alkohola javlja crveni osip po tijelu znači da patite od anafilaksije, ozbiljne alergijske reakcije od koje vaše tijelo postaje hipersenzitivno. U tom slučaju morate odmah prestati konzumirati alkohol. Ako se radi o samo malim otocima osipa koji vam ne smetaju na bilo koji način, to može biti znak da biste trebali smanjiti količine alkohola koje unosite u tijelo. Ako se radi o jačem osipu, koji svrbi, peče i izaziva druge vrste neugode, svakako se javite liječniku i budite iskreni. Osip je indikator da se radi o alergiji na sulfite koji su prirodni sastojak alkoholnih pića. Dodatni oprez trebaju obratiti osobe koje imaju astmu.

Oticanje nosa i usta

Ako vam nakon konzumacije alkohola počinju bubriti usta, nos i lice, a potencijalno i vrat, vjerojatno ste alergični na histamine, sastojak koji stvaraju bakterije i gljivice u alkoholu. Konkretnije, možete reći da ste alergični na crveno vino. Ako vam nakon konzumacije postane otežano disanje zbog oticanja grla, hitno potražite liječnički pomoć.

Alkoholna mučnina i grčevi u trbuhu

I pod time ne mislimo na mamurluk nakon popijene prevelike količine alkohola. No, ako imate neugodnu reakciju od jednog ili dva alkoholna piće ne biste smjeli imati vrlo jake neugodne grčeve u želucu i crijevima, proljev i mučninu…

Ubrzani srčani ritam

Osobe koje su alergične na alkohol mogu iskusiti ubrzani srčani ritam, odnosno osjećaj nabijanja i drhtanja srca, a koje može biti popraćeno crvenilom po licu i vratu i laganom vrtoglavicom

žena.hr

Komentari

komentara