Zdravlje

BIVŠA ŽENA TVRDI: “ČUDNE STVARI SU SE S NJIM DEŠAVALE” – Pokopan pacijent koji je preminuo nakon vađenja zuba!

Napisao admin

U ponedjeljak, 21.12.2015. godine, u 49. godini života u Sarajevu je preminuo Sabahudin (Seid) Hukara, kojeg su oni koji su ga bolje poznavali zvali i po nadimku Šundo. Slučaj je izazvao pažnju javnosti u cijeloj regiji, jer je navodno ovaj čovjek preminuo nakon vađenja zuba?!


Brojna rodbina i prijatelji jučer su na gradskom groblju Jarčedoli klanjali dženaza-namaz Hukari, koji je nakon vađenja zuba preminuo na Klinici za bolesti uha, grla i nosa Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS).

Njega je na Odjelu za maksilofacijalnu hirurgiju u nedjelju navečer primila stažistica A.S., i to bez nadzora dežurnog doktora, zbog krvarenja iz rane nastale nakon vađenja zuba. Poslije obavljene intervencije, prema navodima medija, A.S. je otpustila pacijenta. Iz UKCS u saopćenju su kasnije pojasnili da je pacijentu tada rana sašivena, piše Doznajemo.

HukaraIzvjesno vrijeme nakon otpuštanja, Hukara je dobio obilno krvarenje, pa je po pomoć otišao na Kliniku za bolesti uha, grla i nosa. Uprkos naporima medicinskog osoblja, krvarenje je bilo nemoguće zaustaviti i Hukara je umro u ponedjeljak rano ujutro.

Novinari sarajevskog “Avaza” su posjetili Hukarinu porodicu – bivšu suprugu Rusmiru Kapetanović i njihovu kćerku Dalilu. Rusmira ističe da se već dva dana raspituje o okolnostima Hukarine smrti, za koje smatra da su vrlo čudne. Naglašava da traži da se sve razjasni iako je Sabahudin bio njen bivši muž, jer joj je stalo do porodice.

Kcerka-Dalila-s-majkom-Rusmirom

“On je bio bolestan. Imao je možda čak i hepatitis C, ali nam to nije htio reći. Mnoge su se čudne stvari s njim u bolnici dešavale. Najprije, on se vodio kao da leži u bolnici, a nije ležao. Dolazio je često kod mene da vidi kćerku i unuče. Sad se pitam ko ga je puštao iz bolnice i na osnovu čega kada je bio tako bolestan”, govori Kapetanović.

Kapetanović, kako je ispričala novinarima, smatra sumnjivim okolnosti pod kojima je Hukara primljen u UKCS, navodeći da posebno taj segment treba detaljno ispitati.

“Zašto se ne ispita ko ga je primio na kliniku? Da li je to bila stažistica, koja je na obuci? Koliko znam, ona ne može bez doktora raditi nikakve intervencije. Da li ga je ta stažistica pitala za historiju bolesti, pa da na osnovu toga procijeni koji zahvat može raditi? Sve je obavijeno velom misterije”, kaže Kapetanović.

Još se pita zbog čega nadležni organi nisu zahtijevali da se uradi obdukcija.

“Naša zajednička kćerka Dalila i ja tražimo da se sve ispita. Od toga kako je mogao biti upisan kao pacijent na klinici, odnosno da leži u bolnici, a ne leži, pa do toga šta se precizno dešavalo dana kada je preminuo”, zaključila je Kapetanović.

ISPRAVKA IZ BOLNICE. Iz UKCS jučer je poslana ispravka saopćenja za javnost od utorka u kojoj se navodi:

“U saopćenju za javnost poslanom 22. decembra, a koje se odnosi na smrt pacijenta S. H., došlo je do tehničke pogreške, koju ovim putem želimo ispraviti. Naime, pacijent je primljen na pregled i intervenciju na Kliniku za maksilofacijalnu hirurgiju UKCS/KCUS, 20. decembra (nedjelja). Pacijent je 21. decembra (ponedjeljak), u ranim jutarnjim satima, egzitirao (preminuo) na Klinici za bolesti uha, grla i nosa UKCS/KCUS, gdje je bio hospitaliziran”.

OTVORENA ISTRAGA. Glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) Dalida Burzić otvorila je po službenoj dužnosti istragu povodom ovog slučaja.

“Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu namjerava izvršiti provjeru da li u ovom slučaju postoje elementi krivičnog djela”, navedeno je u srijedu iz Tužilaštva KS.

cure.ba

Komentari

komentara