Zdravlje

Istraživanje – Kada ovo pročitate svaki dan ćete odrijemati bar 20 minuta

Napisao admin

Znamo da je odspavati tu i tamo tokom dana dobro za naše zdravlje – ćelije se pune energijom ili nadoknađuju manjak sna, tijelo se odmara, mozak takođe, i tako dalje.


Spavanje (Foto: arhiva)

No, naučnici su sada pronašli još jedan razlog za koji ističu da bi trebao biti kvalitetno opravdanje za drijemež – spavanje je dobro za pamćenje.

Stoji to u studiji koja je nastala na temelju istraživanja studentkinje Sare Studte na jednom njemačkom univerzitetu. Studija je objavljena u časopisu Neurobiology of Learning and Memory, a u istraživanju je učestvovao 41 student. Ispitivanje njihovih sposobnosti memorisanja uključivalo je “igru” spajanja u govoru nespojivih pojmova, na primjer “mlijeko i taksi”. 

Ispitanici su dobili zadatak da nauče napamet veći broj tih pojmova i “parova”. Nakon učenja, studenti su podijeljeni u dvije grupe. Jedna je grupa odspavala, a  druga je gledala film.

Pogađate, grupa koja je odspavala imala je znatno bolje rezultate u testiranju koje je potom sprovedeno. “Kada uzmemo kratki predah kako bismo odspavali, radimo veliku uslugu našem mozgu. Ovo je posebno važno za studente, jer čak i kratko drijemanje, od 45 do 60 minuta, može uvelike pozitivno utjecati na našu sposobnost pamćenja”, objašnjava mentor studije, profesor Axel Mecklinger.

kolektiv.me

Komentari

komentara