Zdravlje

METEOALARM IZDAO UPOZORENJE – U BiH i regionu se očekuje …

Napisao admin

Meteoalarm izdao je upozorenje za područje Bosne i Hercegovine zbog nevremena koje će zahvatiti našu zemlju u poslijepodnevnim i noćnim satima.


Nevrijeme (Foto: Arhiva)

“U Bosni se poslije podne i u noći očekuju izraženiji grmljavinski pljuskovi, praćeni obilnim padavinama, jakim udarima vjetra, ponegdje i gradom“, navodi se na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Prema podacima Meteoalarma, regije Banje Luke, Sarajeva, Bihaća, Foče, Mostara, Livna, Prijedora, Tuzle i Višegrada su označene žutom bojom koja predstavlja potencijalno opasno vrijeme.

“Vrijeme je potencijalno opasno. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima. Ostanite informisani o očekivanim meteorološkim uvjetima i izbjegnite moguće rizike“, navodi se u saopštenju FHMZ.

Meteoalarm za utorak je izdao upozorenje za grmljavinske pljuskove na području cijele Hrvatske

Tokom dana, djelimično će biti sunčano uz promjenjivu naoblaku, a samo će u Dalmaciji veći dio dana prevladavati sunčano. Povremeno se očekuje kiša, pljuskovi i grmljavina, izraženiji ponegdje u Slavoniji. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, u Slavoniji sjeverozapadni. Na sjevernome i dijelu srednjega Jadrana zapuhat će umjerena i jaka bura, a poslijepodne na otvorenom moru srednjeg Jadrana sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 24 i 30 stepeni Celzijusa, saopštio je DHMZ

Olujno nevrijeme već je rano jutros zahvatilo karlovačko područje. Građani su u panici nazivali službe, a vatrogasci su imali veliki broj intervencija. Jaka kiša prouzročila je obilne bujice tako da su brojna dvorišta i ulice poplavljene.

Također, na međunarodnim vremenskim servisima stoji upozorenje kako bi ove količine padavina mogle uzrokovati poplave, s toga se građani mole na oprez.

Isto vrijeme očekuje nas i u naredna dva dana u Bosni, dok će u Hercegovini biti pretežno sunčano.

avaz

Komentari

komentara