Zdravlje

Popis najopasnijih – Želite li izbjeći katastrofu ove stvari nipošto ne stavljajte u mikrovalnu

Napisao admin

Mikrovalne pećnice uvelike nam olakšavaju život. Međutim, morate dobro pripaziti što u njih stavljate jer postoji mnogo toga što bi moglo uzrokovati eksploziju, požar ili trovanje hranom.


Mikrovalna pećnica (Foto: Arhiva)

Jaja

Ukoliko vam je palo na pamet kako biste na brzinu mogli skuhati jaje u mikrovalnoj pećnici, ne činite to. Brzo zagrijavanje mikrovalova stvara puno pare u jajetu. Ta para nema kamo otići, pa lako može doći do eksplozije.

Papirnate ili plastične vrećice

Ponijeli ste ručak na posao i spakirali ga u plastičnu ili pairnatu te sve zajedno stavili u mikrovalnu pećnicu kako biste objed podgrijali. U tom slučaju postoji opasnost od ispuštanja otrovnih para koje mogu izazvati požar.

Hrana iz dostave

Ostatke hrane iz dostave koja se nalazi u ambalaži od stiropora također ne smijete stavljati u mikrovalku. Stiropor je vrsta plastike, a mikrovalna pećnica pravi je neprijatelj plastike.

Plastične posude za jednokratnu upotrebu

Pri tom se misli na čašice od jogurta, kiselog vrhnja i slično. Moguće je da se deformiraju te rastope neki otrovi iz plastike koji će potom ući u hranu.

Ljute papričice

Tim namirnicama se ništa neće dogoditi u mikrovalnoj pećnici, ali postoji opasnost da ispuste kemijski spoj koji će vam opasno nadražiti oči nakon što otvorite vrata pećnice.

Tanjuri s metalnim rubom

Nebitno bio taj rub zlatni ili srebrni. Metal može reagirati na visokoj temperaturi i oštetiti mikrovalnu pećnicu.

Plastične posude za pohranu hrane

Ne stavljajte ih u mikrovalku osim ako na njima nije naznačeno da možete. Djeluju na isti način kao i plastične čaše jogurta, to jest mogu ispustiti otrove koje ćete potom pojesti s obrokom.

Aluminijska folija

To je metal i može izazvati požar.

Ne uključujte je dok je prazna

Mikrovalovi neće imati što apsorbirati, pa bi moglo doći do kvara..

net.hr

Komentari

komentara