Zdravlje

KAKO DA SPRIJEČITE RAK DOJKE: Ove 3 stvari treba da uradi svaka žena radi zaštite od opasne bolesti

Napisao A. K.

Promjenom načina ishrane i redovnim kontrolama smanjujete rizik za pojavu raka dojke!

Kod svake osme žene povećana je vjerovatnoća da će oboljeti od karcinoma dojke, a istraživanja pokazuju da žene koje u menopauzi na svoju ruku, bez savjeta sa doktorom, uzimaju hormonsku terapiju, imaju znatno već rizik da obole, piše “Lepa & srećna“.

Nakon 2002. godina broj oboljelih žena od raka dojke je počeo da opada, a ukoliko se kancer otkrije u ranoj fazi, dokazano je da žene u stoprocentnom broju preživljavaju narednih 5 godina ukoliko ne dođe do komplikacija. Stručnjaci ističu da je glavni vid zaštite samostalni pregled i redovan odlazak kod doktora na ultrazvuk, a to se naročito odnosi na žene starije od 45 godina.

Rizik se smanjuje i promjenom načina ishrane. Ako žena često jede masnu hranu, a u ishrani preovlađujuju masnoće životinjskog porijekla, ima znatno veći rizik da oboli od kancera dojke. Jedan od najboljih načina zaštite je izbalansirana ishrana, a ženama se naročito savjetuje da prestanu da konzumiraju alkoholna pića koja su opasan okidač za nastanak karcinoma dojke.

Komentari

komentara