Zdravlje

Koristi i mane – Sve što treba da znate o omiljenoj ljetnoj poslastici, lubenici!

Napisao admin

Iako je čak 92 % lubenice sastavljeno od vode, ona ima pregršt hranljivih materija. Pogledajte koje su sve koristi i mane ove ljetne voćke.


Lubenica (Foto: arhiva)

Svaki sočni zalogaj bogat je vitaminima A, B, C, ima mnogo likopena, antioksidansa, aminokiselina, kao i skromnu količinu kalijuma.

Takođe, ova letnja poslastica ne sadrži masti, ima malo natrijuma, a po porciji ima samo 40 kalorija.

Ona je bogata likopenom, koga u manjoj količini imaju druge crvene voćke, kao što su paradajz i crveni grejpfrut.

Pozitivna svojstva lubenice

Dobra za srce
Pored likopena, koji je dobar za zaštitu krvnih sudova, ona sadrži i citrulin i arginin, koji pomažu u smanjenju masti i snižavanju krvnog pritiska.

Protivupalna dejstva
Uz pomoć likopena, lubenica smanjuje upale, neutrališe slobodne radikale, održava ćelijsku strukturu i apsorbuje masti.

Hidratacija
Budući da sadrže 92 odsto vode, ne čudi da su glavno osvježenje u vrelim ljetnim danima. One sprječavaju toplotni udar i sadrže elektrolite koji sprječavaju dehidrataciju.

Varenje
Lubenica sadrži vlakna koja pomažu u održavanju zdravog digestivnog trakta.

Kosa i koža
Vitamin A iz lubenice dobar je za kožu i kosu, a ima i vitamina C koji sveukupno pomaže organizmu.

Mišići
Konzumiranje soka od lubenice prije treninga, smanjuje upalu mišića dan kasnije, pokazalo je jedno istraživanje.

Protiv raka
Zbog svojih antioksidativnih svojstava, lubenica smanjuje mogućnosti oboljevanja od kancera.

Zdravstveni rizici
Ako se jede u razumnim količinama, lubenica ne proizvodi ozbiljne sporedne efekte.

Ako jedete preveliku količine lubenice svakodnevno, može doći do problema sa previše likopena ili kalijuma, što može da dovede do dijareje.

Zbog previše kalijuma, moži doći do nepravilnog otkucaja srca i drugih kardiovaskularnih problema.

cure.ba

Komentari

komentara