Zdravlje

Sjemenke od lubenice kao lijek

Napisao H. H.

Većina ljudi tokom konzumiranja lubenice odstranjuje i baca sjemenke.

Nemojte to više raditi jer imaju razne beneficije. Da bi iskoristili sva ljekovita svojstva, sjemenke je potrebno kuhati, samljeti ili ispeći kako bismo došli do dragocjenog sadržaja.

Sjemenke lubenice sadrže dijetetska vlakna neophodna za normalan rad probavnog trakta, pomažu u slučaju pojave crijevnih parazita, kao i u lječenju oboljelih od žutice, vodene bolesti i upala u organizmu, piše “Aura“.

Koštice lubenice preporučuju se i za jačanje srca kao i mišićne strukture u tijelu. Korištenje koštica bilo u obliku čaja ili grickalica preporučuje se i za jačanje pamćenja i koncentraciju, te za sjaj zategnutost i ljepotu kože. Sjemenke lubenice odlično su sredstvo kao i sama lubenica za jačanje libida i potencije kod muškaraca. Čaj od sjemenki preporučuje se i dijabetičarima kao efikasno sredstvo za tretiranje dijabetesa tipa 2.

Koštice lubenice sjajan su izvor magnezija, željeza, vitamina A, B, C, antioksidansa, kalcija, potazija, mangana, niacina, te poluzasićenih i monozasićenih zdravih masnoća.

Recept

Potrebne su vam četiri kašikeisključivo svježih koštica lubenice koje se izdrobe ili isjeckaju mlinom te kuhaju 15 minuta u dvije litre vode. Ovu količinu potrebno je rasporediti i popiti tokom dva dana, a treći dan se pravi pauza. Proces se tako nastavlja nekoliko sedmica u istim intervalima dva dana korištenja s jednim danom pauze.

Komentari

komentara