Zdravlje

Situacija postaje kritična – Majka s bebom u Maglaju i dalje u teškoj situaciji: Pomozite molim vas, kažite im da smo ovdje

Napisao admin

Iako je akcija spašavanja stanovništva u Maglaju već odavno počela, situacija se ni izbliza ne popravlja. Grad je i dalje odsječen od ostatka države, nema struje ni vode, a mještanima ponestaje i hrane u njihovim kućama i stanovima.


Maglaj (Foto: Maglaj.net)

Kako smo ranije javili u Maglaju, neposredno pored rijeke Bosne, je kuća u kojoj se nalazi porodica s malim djetetom. Beba je stara tek nekoliko mjeseci. Roditelji od jutros traže pomoć.

Mirsada Karabegović, majka bebe, kazala je za naš portal kako se ona i njen suprug cijeli dan bore s poplavama. Sa bebom se nalaze na krovu kuće u centru Maglaja, kod Doma zdravlja i očekuju pomoć koja ne dolazi.

“Čekamo helikopter, ali on nikako da dođe. Mašemo im krpama, odjećom, ali ništa. Helikopter naiđe i prođe, kao da nas ne vide. Muž je i dalje na krovu… Pomozite nam molim vas, kažite da smo ovdje. Beba više ne može izdržati”, rekla nam je Mirsada.

Kuća ove porodice je odmah prva do rijeke, u blizini katoličke crkve.

Klix.ba je uspio stupiti u kontakt sa još nekim mještanima Doboja. Elvir Pašić koji živi u centru grada nam je kazao da niko ne može nigdje izaći, ali da pomoć još uvijek ne dolazi.

“Pojavili su se neki spasioci, maglajski vatrogasci su također nešto radili da pomognu, vidio sam helikoptere kako kruže iznad grada, vidio sam i neke čamce… Ovo je strašno. Od istočnog do zapadnog dijela grada, sve je pod vodom. Stuje nema, vode nema, ljudi su gladni, ponestaje hrane… Stan mojih roditelja je potpuno poplavljen, sada smo se popleli sprat više kod komšija i čekamo šta će se desiti”, kazao nam je Pašić.

Prema posljednjim informacijama koje smo dobili akcija evakuacije 70-ak radnika u Natron Hayatu nije uspjela. Oni i dalje mole za pomoć.

Hitno je potrebna i pomoć u zgradi Komunalnog preduzeća u Maglaju. Zgrada se nalazi na ulazu u grad, pored Osnovne škole Saud Brkić.

klix.ba

Komentari

komentara