Zdravlje

Obratite pažnju na ovo – Promjene na grudima koje ne smijete ignorisati!

Napisao admin

Mnoge žene zanemaruju važnost samopregleda grudi. Kako bi vaše grudi bile zdrave, važno je brinuti o njima i pratiti eventualne promjene. Neke znakove nikako ne biste trebali ignorisati, a otkrivamo vam na šta biste trebali posebno obratiti pažnju.


Grudi (Foto: Cure.ba)

Grudvica na grudima – Mekana masa koja se pomjera ispod vaše kože najvjerovatnije je cista ispunjena tečnošću. Ako je grudvica čvrsta, moguće je da je riječ o benignim promjenama, ali biste se svakako trebali posavjetovati sa doktorom, piše cosmopolitan.rs.

Osip na bradavicama – Tragovi koji podsjećaju na ugriz insekta, crvenilo ili osip, a koji ne prolaze ni poslije nekoliko sedmica, mogu biti znak nekog oblika raka dojke.

Nabrana koža na grudima – Ako tkivo postane nabrano poput narandžine kože, to može biti znak začepljenja limfnih čvorova, što ukazuje na inflamatorni rak dojke.

Mladež ili ožiljak koji mijenja boju – Rak kože najčešće se javlja na nogama, ali i grudi mogu biti meta te bolesti. Obratite pažnju na asimetričnost, ivice mladeža koje su nepravilne, varijaciju boja i na to da li raste i širi se.

Pored redovnog samopregleda, obavezno posjetite svog ginekologa da obavi i pregled vaših grudi kada odete na redovnu godišnju kontrolu.

ljepota.ba

Komentari

komentara