Zdravlje

5 potpuno normalnih razloga zbog kojih imate kvržice na grudima

Napisao H. H.

Jedan od najčešćih indikatora raka dojke jesu upravo kvržice koje možete opipati na grudima. Međutim, ono što niste znale jeste da postoji i niz razloga koji su u potpunosti normalni, a zbog kojih možete opipati iste

Zato vam savjetujemo da prije nego počnete bespotrebno paničiti, provjerite našu listu pet razloga koji su u potpunosti normalni.

Bujne grudi

Vaše grudi su građene kombinacijom masnog i vezivnog tkiva. Žene sa bujnim grudima imaju više vezivnog tkiva, a manje masnog zbog čega mogu osjećati kvržice prilikom dodirivanja grudi. Prema pojedinim istraživanjima, dvije trećine žena u periodu pred menopauzu i jedna čevrtina žena u postmenopauznom periodu ima sličan problem, piše “Minimagazin“…

Međutim, često dolazi do zamjenjivanja ovog simptoma za jedan od alarmantnih znakova da imate rak dojke. Najbolji način je da to provjerite na redovnoj kontroli gdje će se, na osnovu toga koliko dugo kvržice postoje, zaključiti u čemu je problem.

Benigni tumori

Jedan od najčešćih uzročnika kvržica u grudima jeste fibroadenom. Riječ je o benignom tumoru koji je građen od žljezdanog i vezivnog tkiva i najčešće se javlja kod žena u dvadesetima i tridesetima. Fibroadenom može da varira u veličini, od mikroskopske do veličine kajsije, što često uzrokuje osjećaj kvržice u grudima.

Uprkos tome što su benigni i bezazleni u potpunosti, oni s vremenom mogu narušiti izgled vaših grudi zbog čega bi savjet doktora mogao biti njihovo uklanjanje.

Ciste

Promjene u tkivu grudi najčešće se javljaju kao posljedica uzročnika cisti i fibroza. Fibrocistične grudi javljaju se kod čak 60% žena. Najčešće se javljaju u donjem području, na granici sa rubom grudnjaka. Fibroza obuhvata skupinu fibroznih tkiva koja su jednaka onima od kojih su građeni ligamenti. Područja u kojima se nalaze kvržice mogu biti slična gumi, teška za dodirivanje i tvrda.

Ciste su pak okrugle, pokretljive i ispunjene tekućinom, a češće se javljaju kod žena u četrdesetima. Uprkos tome što u oba slučaja kvržice mogu rasti i biti izraženije za vrijeme menstruacije, nisu uzrokovane time. Srećom, benigne su i mogu biti smanjene ograničenim unosom kofeina i nikotina, koji su najčešći uzročnici pogoršanja njihovog stanja.

Krvni ugrušci

Uprkos tome što se rijetko dešava, kvržice u grudima mogu biti uzrokovane Mondorovom bolešću. Ona se javlja kao posljedica površinskog tromboflebitisa, krvnog ugruška u venama koji se nalazi odmah ispod kože, a koji utiče na područje grudi.

Moguće je osjetiti i bol u kvržicama, ali se ovakvo stanje javlja veoma rijetko. Najčešće se javlja u području bradavice i sa vanjske strane grudi. Do nastanka krvnih ugrušaka dolazi i tokom nošenja pretijesnog grudnjaka, napronih vježbi, ali i povreda u području grudi.

Menstruacija

Usljed hormonalnih promjena koje uzrokuju niz različitih pojava na vašem tijelu, dolazi i do posebne osjetljivosti grudi, a što znači i da ćete osjetiti kvržice koje ne moraju da predstavljaju opasnost. Sasvim je normalno da osjetite kvržice tokom menstrualnog perioda, zbog dodatne tekućine u grudima koja se javlja usljed fluktuisanja hormona (to bi se s vremenom trebalo povući samo od sebe, čim menstruacija završi).

Veoma je važno redovno opipavati grudi i jednom mjesečno, nakon menstruacije, posvetiti pažnju i detaljnije ih opipati, a ako osjetite nešto čudno, posjetite doktora. Uprkos tome što postoje bezazleni razlozi zbog kojih dolazi do kvržica, moguće je da se radi i o nečemu ozbiljnijem pa se na vrijeme informišite. Kakva god da dijagnoza bude, biće vam bolje da saznate na vrijeme.

Komentari

komentara